Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2013. Május 05. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu

Kanyaró: visszatért Európába a halálos betegség

Kanyaró: visszatért Európába a halálos betegség

Ártalmatlan gyerekbetegségként ismerjük a kanyarót, ám a pici piros pontokkal jelentkező kór súlyos esetben halálos is lehet. A betegség ismét felütötte a fejét, és a korábbi évekhez képest megnégyszereződött a fertőzöttek száma.

A kanyarót olyan életveszélyes szövődményekhez vezethet, mint a tüdő- és az agyhártyagyulladás. Bár a kórt igyekeztek kiirtani, Németországban mostanában ismét növekedni kezdett a fertőzöttek száma. Az elmúlt három évben 90 ezer kanyarós esetet jelentett Európában az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

2010–11-ben ez a szám megnégyszereződött – hangzott el Berlinben, a Klinikai Mikrobiológia és Fertőző Betegségek Európai Kongresszusán. Leginkább Franciaország, Olaszország és Anglia érintett – mondta Susanna Esposito, a WHO kanyarószakértője.

Szokatlan megbetegedések Berlinben

Szokatlanul sok, eddig 93 kanyarós esetet jelentettek Berlinben ebben az évben, összehasonlításként: tavaly mindössze 18-at. Különösen feltűnő, hogy idén rengeteg felnőtt szenved a kórban: a fertőzött betegek 56 százaléka több mint 16 éves. Az ő esetükben a betegség lefolyása rendszerint súlyosabb. A felnőtt fertőzöttek többségét kórházban kellett kezelni a kanyaró szövődményeként jelentkező tüdőgyulladással.

Nem ártalmatlan gyerekbetegség

A kanyaró nem ártalmatlan gyerekbetegség: a vírus emberről emberre, cseppfertőzéssel terjed, ráadásul nagyon fertőző. Egy kis tüsszentés is elég, hogy akcióba lépjen, azaz a kanyarós beteg szinte normál társadalmi érintkezés során is könnyen megfertőzhet egy nem beoltott egyént. A vírus igen trükkös: már a jellegzetes kiütések megjelenése előtt öt nappal fertőz.

Közel 140 ezer halott

Az olyan tipikus tünetek mellett, mint a láz, a köhögés, az orrfolyás és a kiütések a betegségnek olyan komoly – súlyos esetben halált okozó – szövődményei is lehetnek, mint a középfülgyulladás, a tüdőgyulladás és agyhártyagyulladás. Különösen a harmadik világ országaiban halálos kimenetelű a kór a WHO adatai szerint: csak 2010-ben 139300 gyerek halt meg a betegség miatt fellépő komplikációk miatt.

2015-re tervezik kiirtani a kanyarót

Korábban a WHO azt a célt tűzte ki, hogy 2010-re kiirtja Európából a kanyarót. Ehhez azonban nélkülözhetetlen az oltás: jelenleg a gyermekeket az első két életévükben kötelezően be kell oltatni a betegség ellen. Az oltást a mumpsz és a rózsahimlő (rubeola) elleni vakcinával kombinálva kapják meg. Vannak országok, mint például Németország, ahol fizetni kell az oltásért, Magyarországon ingyenes. A kanyaró kiirtásának következő céldátuma 2015.

Az 1970 után születetteknek a Robert Koch Intézet igazgatója azt javasolja, hogy abban az esetben, ha csak egyszer kapták meg az oltást vagy a vakcinázási státusuk nem egyértelmű, ismételten oltassák be magukat. Erről az ajánlásról azonban az érintettek mintegy 80 százaléka nem tud egy friss felmérés szerint.

Autizmus és oltás

Németországban az iskolás gyerekek nagy része – a szászországiak 86,4, a bajorországiak 89,8 százaléka – a második adag vakcinát csak az iskolakezdéskor kapta meg. A kanyaró visszatérésének fő bázisa az is, hogy Nyugat-Európában sok helyen elterjedt védőoltás-ellenes mozgalom. E nézet összefüggést vél felfedezni a kanyaró-mumpsz-rubeola elleni oltás és az autizmus kialakulása között. A védőoltás-ellenesek adatai teljesen rosszak, ez ma már világos – nyilatkozta Susanna Esposito a WHO szakértője. Az oltás és az autizmus összefüggéséről az MNO is megkérdezett már egy szakértőt, erről itt olvashat. Ahhoz, hogy a kanyarót ki tudják irtani Európából, 95 százalékos oltottságot kell elérni – vélik a szakértők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.