Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Október 11. 08:26, csütörtök | Belföld

Kápolnát építettek az erdő közepére a MOME hallgatói

Kápolnát építettek az erdő közepére a MOME hallgatói

A csoport olyan szakrális építményt kívánt létrehozni, amelyet bárki bármikor szabadon használhat imádkozásra, elmélkedésre, közösségi alkalmakra vagy éppen túrázás közbeni megpihenésre.

Egy egyetemi kurzusra válaszolva alkottak – felekezethez nem köthető – szakrális építményt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói a pannonhalmi Illak erdőben.

A Kortárs szakrális művészet kurzus végén az egyik hallgató felvetette a kápolnaépítés ötletét, a csoport pedig néhány napon belül belevágott a tervezésbe.

Nem megrendelésre, pusztán a diákok lelkesedéséből kezdődött a munka. Építőanyagot még tavaly nyertek, amikor elhozták a 2017-es Hello Wood Mustra fődíját.

A pannonhalmi Erdei kápolna végleges formátuma két objektumból áll: egy a tisztást nagyvonalúan körülölelő, fából hajlított ellipszisből, amely a tisztás fölső részén ülőbútorként szolgál, valamint egy hengeres formájú hálaoltárból áll, amelynek mélyedését kék–arany mozaik borítja.

A teljes egészében kézzel készült építmény átadása augusztus 26-án, naplemente előtt történt. A csoport olyan építményt kívánt létrehozni, amelyet bárki bármikor szabadon használhat imádkozásra, elmélkedésre, közösségi alkalmakra vagy éppen túrázás közbeni megpihenésre.

Most, a csoport tagjaival és a projekt dokumentációjával a Design Hét Budapest 2018 keretében október 10-én 16 órától találkozhatnak az érdeklődők a MOME-Z Nagy auditóriumában a Szakrális design – kiállítás/előadás/beszélgetés programon.

Tervezők: Domokos Kázmér, Kaderják Eszter, Kéry Dorottya, Pongrácz Anna, Sebestyén Noémi Éva

Mozaik: Kelemen Bíborka

Makett: Domokos Kázmér, Kéry Dorottya

Konzulensek: Bene Tamás, Körösvölgyi Zoltán, Vass–Eysen Áron

Projektkoordinátor: Sebestyén Noémi Éva

Építők: Barna Gergely Péter, Benczúr Benedek, Bene Márton, Bene Tamás, Bessenyey Bertalan, Domokos Kázmér, Dresch Anna, Dzsákomó Béla, Farkas Sára, Heim Lehel, Horváth Patrik, Illés Andor Erazmus, Kaderják Eszter, Kelemen Bíborka, Kéry Dorottya, Király Csenge, Kiss Barnabás, Kopacz Hanna, Körösvölgyi Zoltán, Krusinszky Kitti, Kubinyi Aliz, Kubinyi Hanna, László Ágnes, Losonczi Márton, Lukovszki Bálint, Nagy Zoltán, Novák Máté Lénárd, Pintér Sára, Pongrácz Anna, Sebestyén Noémi Éva, Solymos Roland, Soóki–Tóth Anna, Suba–Faluvégi Szilárd, Suriny Balázs, Szabolcs Kíra, Szaksz Blanka, Tóth Fábián Patrik, Tudisco Júlia, Turi András, Vass–Eysen Áron

Forrás: index.hu; hvg.hu

Fotó: Tóth Ákos / MOME

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára