Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Július 02. 11:09, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Karlovy Vary: bemutatkozott a Zéró

Karlovy Vary: bemutatkozott a Zéró

Jelentős érdeklődés övezte Nemes Gyula Zéró címmel készülő filmjének bemutatkozását Karlovy Vary-ban a filmfesztivál szakmai fórumán.

A Karlovy Vary filmfesztivál zsúfolásig megtelt kongresszusi termében mutattak be 19 gyártás, illetve utómunka alatt lévő filmet az alkotóik hétfőn délután. Az A-kategóriás filmfesztivál Works in Progress 2013 című szakmai fóruma meghívásos alapon működik, és a régió készülő filmjeire koncentrál, amelyeket a rendezők és a producerek prezentálnak - közölte a Magyar Filmunió kedden az MTI-vel.
Nemes Gyula Zéró című új filmje, amelyből néhány perc ízelítőt is láthatott a csehországi filmfesztivál szakmai közönsége, egy fiatal méhészről szól, aki szembesül a méhek kihalásával és ezért egy anarchista-terrorista akcióba kezd a fogyasztói társadalom ellen.
A négy részből álló, különböző műfajokban elmesélt történet főszereplője Kovács Krisztián, partnere Martina Kratka cseh színésznő, mellettük Tóth Orsi, valamint a világhírű német színész, Udo Kier is szerepel Nemes Gyula új játékfilmjében. Udo Kier, aki számos hollywoodi filmben szerepelt (Penge, Armageddon, Iron Sky), és játszott Lars von Trier filmjeiben is, Bódy Gábor egyik kedvenc színésze, a Nárcisz és Psyché című mozi főszereplője.
A Zéró forgatása februárban kezdődött Afrikában, május óta folytatódik Budapesten, a film 2014-ben kerül a mozikba. Az operatőr Dobóczi Balázs, akivel a rendező eddigi filmjeit is készítette. A magyar-cseh-német koprodukcióban készülő Zéró gyártását a Magyar Nemzeti Filmalap 180 millió forinttal támogatta.
Nemes Gyula a prágai FAMU-n diplomázott filmrendező szakon, rövid- és dokumentumfilmek rendezését követően 2006-ban készítette el Egyetleneim címmel első játékfilmjét, amelyet a velencei filmfesztivál Kritikusok Hete meghívott a programjába. A Letűnt világ című, a Kopaszi gát átépítéséről készített alkotása 2008-ban megnyerte a legjobb dokumentumfilmet illető Kristály Glóbusz díjat Karlovy Vary-ban.

Címkék: Kultúra-film

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton