Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2018. Augusztus 23. 06:40, csütörtök | Külföld

Katasztrófális területté nyilvánították Hawaiit

Katasztrófális területté nyilvánították Hawaiit

David Ige Hawaii kormányzója szerdán este arra kérte Donald Trump elnököt, hogy nyilvánítsa katasztrófa sújtotta területté az államot a Lane hurrikán miatt.

A kormányzó először Twitter-bejegyzésben, majd Honoluluban sajtókonferencián jelentette be, hogy segítséget kért Donald Trumptól. Ha ugyanis Hawaiit katasztrófa sújtotta területté nyilvánítják, akkor jelentős szövetségi anyagi támogatásra számíthat.

A Lane 4-es erősségű hurrikán, Honolulu déli-délkeleti partjai felé közeledik. Bár ereje 5-ösről 4-es erősségűre csökkent, így is óránként 250 kilométeres sebességgel száguld Hawaii partjai felé. Oahu szigetén – ahol a főváros, Honolulu található – valamint Mauin és Kauain már helyi idő szerint szerda reggel óta készültségben vannak a katasztrófa-elhárítók, és a hurrikánnal érkező heves esőzések már lecsaptak Oahura.

Tom Travis, Hawaii katasztrófa-elhárítási hivatalának vezetője szintén sajtótájékoztatón közölte: arra számítanak, hogy a heves esőzések miatt áradások és földcsuszamlások alakulnak ki. "A legrosszabbra készülünk és a legjobbakban reménykedünk" – fogalmazott a szakember.

Csütörtöktől négy szigeten – a nagy szigeten, Mauin, Oahun és Kauain – zárva tartanak az állami hivatalok és az oktatási intézmények, a helybélieket szerdán a kormányzó felkérte, hogy csütörtöktől ne hagyják el otthonaikat. Szerdán még a legtöbb boltnál hosszas sorok kígyóztak, mindenki megpróbált pár napra elegendő élelmet vásárolni. Csütörtök reggeltől megnyílnak a menedékhelyek is.

A Lane Hawaii története legerősebb viharának ígérkezik. A Csendes-óceánnak ebben a térségében egyébként – amióta a hurrikánok erősségét mérik – összesen hat 5-ös erősségű hurrikán söpört végig, és bár a Lane ereje csökkent, a meteorológusok nem zárják ki, hogy partot érésekor ismét erősödik. A Hawaii szigeteken utoljára 1992-ben az Iniki nevű 4-es erősségű hurrikán pusztított, csaknem három és félmilliárd dolláros anyagi kárt okozva.

Forrás: origo.hu

Kép: AFP/Ho

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak