Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Szeptember 27. 07:25, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Kecskemét az unió legdinamikusabban fejlődő városa lehet

Kecskemét az unió legdinamikusabban fejlődő városa lehet

Mint 100 évvel ezelőtt, Kada Elek polgármestersége idején, hasonló, történelmi ugrásra készül ma Kecskemét – jelentette ki Matolcsy György Kecskeméten, a Kada Elek nevét 25 éve viselő, száz éve alapított közgazdasági szakközépisk

Kada Elek kecskeméti polgármestersége idején, 1897-1913 között a város robbanásszerű gazdasági fejlődésnek indult, stabilizálódott a pénzügyi helyzete, Kecskemét bevételeit csaknem megháromszorozta. A falusias jellegű várost villanyvezeték, víz- és csatornahálózat kiépítésével valódi várossá alakította. 1910-en létrehozta a felsőkereskedelmi iskolát, amely 25 éve közgazdasági szakközépiskolaként a nevét viseli. Polgármestersége idején kezdték építeni a vasúti pályaudvart is Kecskeméten.

Egyetem körvonalazódik

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Független Hírügynökségnek elmondta: az oktatás, a gazdaság és a szakképzés olyan hármas, amely nélkül nem lehet sikeres a fejlődés. Kecskeméten - a Daimler-beruházásnak köszönhetően - körvonalazódik egy műszaki egyetem és egy felsőoktatási szakképzési központ létrehozása. Az elmúlt napokban bejelentett autóipari beruházások sikere is részben annak köszönhető, hogy a Daimler - még 2001-ben - bizalmat szavazott Magyarországnak és Kecskemétnek.

Matolcsy György elmondta: az Új Széchenyi terv ezermilliárdos forrásaiban azok a kis- és középvállalkozások is megtalálják fejlesztési forrásaikat, akik valamelyik autóipari cégnél szeretnének beszállítóként megjelenni.

Kecskemét jelenleg olyan fejlődési stádiumban van, amelyhez feltétlen szükség van azokra a pénzügyi, kereskedelmi és gazdasági ismeretekre is, amelyeket a Kada Elek Közgazdasági Szakközépiskola biztosít. Az iskolában szerzett végzettség versenyképes a helyi munkaerőpiacon – mondta a Független Hírügynökségnek Zombor Gábor polgármester.

Zombor Gábor elmondta: a Mercedes-gyár építésének, a kormány támogatásának és részben az uniós forrásoknak köszönhetően Kecskemét az Európai Unió legdinamikusabban fejlődő városai közé lépett.

FH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.