Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Június 03. 17:23, hétfő | Helyi

Kedvére válogathat könyvet a telefonfülkéből

Kedvére válogathat könyvet a telefonfülkéből

Egyedülálló közösségi könyvespavilon készült egy régi telefonfülkéből Adyvárosban, a Kuopio Park Földes Gábor utcai szakaszán. A pavilont hétfőn adták át.

A nyomtatott könyvek és az olvasás népszerűsítése komoly feladat az egyre inkább digitálissá váló világunkban. Adyvárosban hétfőn egy különleges, egyedülálló közösségi könyvespavilont nyitottak meg, amelyet egy régi, használaton kívüli telefonfülkéből alakítottak ki.

" Sokan kérdezték tőlem, hogy mi lesz itt, hiszen itt állt már pár napja letakarva az a régi telefonfülke" – kezdte Radnóti Ákos alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője. "A helyszín adott volt, hiszen itt a Kuopio parkban nagyon sok fejlesztés történt már: virágládák, újra működő szökőkút, 15 pad és öntözőrendszer is található. Adyváros legszebb pihenőparkja lett a terület, ahol minden korosztály találkozik egymással. Ezért is gondoltam arra, hogy a hagyományos olvasási módszer megőrzésének érdekében felállítunk egy közösségi könyves fülkét. A lényege, hogy ide mindenki behozhatja azokat a könyveket amelyeket esetleg megunt, s innen mindenki kiveheti azt, amelyiket szeretné elolvasni. Szeretném, ha itt kialakulhatna egy olvasó, egymással beszélgető közösség."

Az alpolgármester arra is kitért, hogy a parknál három, a rendőrségre bekötött térfigyelő kamera működik, így a könyvespavilon biztonságát is vigyázza. Továbbá az is kiderült, hogy a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér a szakmai támogatást is megadja, hogy a könyv- és újságkínálat mindig a megfelelő színvonalon fogadhassa az érdeklődőket.

"Ennek a közösségi könyvespavilonnak az egyik célja kulturális, hiszen győri polgárok adományaiból található háromszáz kötet, amelyet a könyvtárból tudtunk kihozni" – mondta dr. Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója. "Folyamatosan figyelni fogunk rá, hogy a minőséget hosszabb távon is biztosítsuk, ezen a helyszínen is. A másik jelentősége a közösségformálás: az emberek szeretik az ilyenfajta játékosságot, amely élhetőbbé teszi a világot – tette hozzá a könyvtárigazgató.

Az adyvárosi közösségi könyvespavilon tehát hétfőn megnyílt az érdeklődők előtt, mindenki elhozhatja a felajánlásra szánt könyveit, illetve mindenki bátran szemezgessen, olvasgasson a polcokon található kötetekből. A régi telefonfülkében egy kisszéket is elhelyeztek, esténként pedig világítás is segít az olvasásban.

Forrás: gyorplusz.hu - Havassy Anna Katalin

Fotó: Marcali Gábor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.

2024. Április 24. 09:20, szerda | Helyi

Ez a verseny nemzetközi találkozóhelye a makett köré szövődött barátságoknak – ilyen volt a 26. Mosonshow

Rengeteg ember, és még annál is több részletgazdag makett: ilyen volt az a makettverseny Mosonmagyaróváron, ahová még ázsiai országokból is érkeztek versenyzők.