Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. November 22. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kedvezmény kaszinóknak

Kedvezmény kaszinóknak

Még november 14-én hatályba lépett, és ettől kezdődően az államit kivéve minden Magyarországon működő játékkaszinóra vonatkozik, hogy a koncessziós díjat levonhatják a játékadóból - írja a Világgazdaság. „A szerencsejáték-szervező megállapítja a tárgyhavi adó összegét és levonja belőle az adóéven belül a tárgyhónapot megelőző időszakokra megfizetett adó összegét, valamint az általa a tárgyévre megfizetett koncessziós díj egytizenketted részének összegét” – szerepel a törvényben.

Az Andy Vajna érdekeltségbe tartozó Las Vegas Casino tavaly 3,8 milliárd forint nettó árbevétele után 30 százalékos játékadó mellett mintegy 1,1 milliárd forint játékadót, valamint 791 millió forint koncessziós díjat fizetett. Így 1,9 milliárd forintot fizettek be az államnak. Az új szabályok szerint viszont csak mintegy 300 millió forintot utalhatnak a büdzsébe. „Mivel a jogszabály csak a múlt héten lépett hatályba, eddig ez alapján természetszerűleg semmilyen levonási lehetőségünk nem volt. Arra pedig még semmilyen konkrét számítás nem született, hogy az új szabályoknak milyen hatása lehet a kaszinó gazdálkodására.

Az új adózási szabályokat abba a törvénymódosításba tették be, amelyek alapján az ágazati miniszter pályázati eljárás mellőzésével is köthet koncessziós szerződést kaszinóra az általa megbízhatónak ítélt jelentkezővel. Egyes szerencsejáték ipari szereplők szerint a megbízhatósági fogalom bedobása csak gumicsont volt, ami elterelte a figyelmet a lényegről, vagyis a kedvezőbb adózásról.

A megbízhatónak ítélt új kaszinónak a törvény szerint minimum a koncessziós díj kétszeresét kell majd fizetnie. Vidéken ez II. kategóriás kaszinó esetében minimum 108 millió forint. Egy vidéki nagyvárosban természetesen nem lehet a budapestihez hasonló forgalomra számítani, de éves szinten például Pécs alkalmas lehet 500-600 millió forintos bevételre. Az új adózási szabály itt is sokat segíthet majd abban, hogy nyereséges legyen a kaszinó.

Miskolc, Szombathely, Szeged és Pécs is hozzájárult ahhoz, hogy pályáztatás után kaszinó nyíljon a városukban, ahogy Debrecennek sem jelentene gondot, ha kaszinó működne a városban. Kecskeméten is működött korábban kaszinó, most viszont nem érkezett hozzájuk ilyen kérés a Nemzetgazdasági Minisztériumból. A koncessziós pályázat kiírásához ugyanis – országos pályázat kivételével – az érintett települési önkormányzat képviselő-testületének egyetértése is szükséges.

A kaszinónyitási láz azután ütötte fel a fejét, hogy nemzetbiztonsági kockázatok miatt tavaly októberben bezáratták a játéktermeket és a kaszinókon kívül lekapcsolták a nyerőgépeket. A nyerőgéppiacot eredetileg csak átalakította volna a kormány, az új központi rendszereken keresztül sokkal jobban ellenőrizhetőek lettek volna a pénznyerők. A szerveralapú üzemeltetési formára való átállást még 2011 októberében szavazta meg az Országgyűlés, a jogszabály értelmében 2013. január 1-jétől kizárólag új típusú, szerveralapú pénznyerő automata működhetett volna.

Tavaly augusztusra már indulásra kész volt a fejlesztéssel a WEBGAM központi játékszerver tulajdonosa, a WSG Kft., amely csak az NGM engedélyére várt. Szerencsejáték ipari szereplők szerint Andy Vajna is beszállt volna a piacra, de lemaradt a versenyben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország