Városlista
2021. november 29, hétfő - Taksony

Hírek

2013. Február 19. 18:08, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Kedvezőbb helyzetbe hozná az energiafogyasztókat egy fideszes indítvány

Kedvezőbb helyzetbe hozná az energiafogyasztókat egy fideszes indítvány

A lakossági fogyasztókat 60 napos számlatartozás után továbbra is ki lehetne kapcsolni az áram- vagy a gázszolgáltatásból, kötbértartozás esetén viszont csak akkor, ha a szolgáltató polgári peres vagy fizetési meghagyásos eljárás

A lakossági fogyasztókat 60 napos számlatartozás után továbbra is ki lehetne kapcsolni az áram- vagy a gázszolgáltatásból, kötbértartozás esetén viszont csak akkor, ha a szolgáltató polgári peres vagy fizetési meghagyásos eljárást kezdeményezett - szerepel abban a képviselői önálló indítványban, amelyet Németh Szilárd és Zsigó Róbert (Fidesz) nyújtott be kedden.

Az indoklás szerint az egyes energetikai tárgyú törvények módosításának célja a hazai energiaszolgáltatók erőfölényes piaci helyzetéből adódó fogyasztói adminisztratív és anyagi terhek csökkentése annak érdekében, hogy ezekből a terhekből a szolgáltatók legyenek kötelesek nagyobb részt vállalni.

A közös képviselőknek a törvényjavaslat elfogadásával lehetőségük nyílna arra, hogy a négy szintnél magasabb társasházakat, amelyekben fogyatékkal élők is laknak, nyilvántartásba vetessék a szolgáltatónál. Ennek alapján ha a társasházban kikapcsolják az áramot, a cégek minimális szolgáltatást ekkor is kötelesek lennének biztosítani az épületek közös tulajdonú helyiségeiben. A gyakorlatban ez a lépcsőházak biztonsági világítását és a liftek részleges vagy teljes üzemének biztosítását jelentheti.

Azokban a társasházakban is fenn kellene tartani a minimális szolgáltatást, ahol a közös képviselő a kikapcsolási eljárás előtt igazolja, hogy megindította a fizetési meghagyásos eljárást azzal a lakóval szemben, aki közösköltség-elmaradásával veszélyezteti a ház villamosenergia-ellátását.

Az indítványban egyebek mellett az is szerepel, hogy az egyetemes áramszolgáltatóknak a jövőben valamennyi járási székhelyen kellene ügyfélszolgálatot működtetniük, megszűnne a 15 ezer fogyasztó alatt összevonható ügyfélszolgálatok lehetősége a szomszédos járások esetében. Az egyetemes gázszolgáltatók szintén valamennyi járási székhelyen kötelesek lennének ügyfélszolgálatot fenntartani. Az ezzel kapcsolatos előírások teljesítéséről a törvény hatályba lépését követő hat hónapon belül gondoskodni kell. A jövőben a lakossági fogyasztók mind az áram, mind a gáz esetében a jelenlegi évente egyszeri leolvasás helyett a negyedévente történő leolvasást is díjmentesen kérhetnék.

A törvényjavaslat szerint az új kötelezettségek teljesítésével kapcsolatos költségeket az árszabályozás során a Magyar Energia Hivatal nem veszi figyelembe.

Ezek érdekelhetnek még

2021. November 29. 18:03, hétfő | Belföld

Csak 2019 végén tartottak nyilván kevesebb álláskeresőt

A regisztrált álláskeresők száma 242 ezer közelébe csökkent Magyarországon. A rendszerváltás óta kizárólag 2019 utolsó negyedévében állt alacsonyabban ez a mutató

2021. November 29. 16:07, hétfő | Belföld

Wikonkál: sokan rájöttek az oltás fontosságára

Sokan rájöttek a koronavírus elleni védőoltás fontosságára - jelentette ki a budapesti Honvédkórház főigazgatója az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

2021. November 29. 15:27, hétfő | Belföld

Szexuális erőszak kísérlete miatt indult eljárás Szegeden egy török férfival szemben

Szexuális erőszak bűntettének kísérlete miatt indult eljárás Szegeden egy török férfival szemben, a bíróság elrendelte a letartóztatását - tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-t.

2021. November 29. 14:05, hétfő | Belföld

Több ezer elektromos bicikli megvásárlását támogatja a kormány

Az elektromos rásegítésű kerékpárok beszerzését támogató pályázaton az igénylők 97 százaléka nyert el összesen közel 736 millió forintot