Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Február 19. 18:08, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Kedvezőbb helyzetbe hozná az energiafogyasztókat egy fideszes indítvány

Kedvezőbb helyzetbe hozná az energiafogyasztókat egy fideszes indítvány

A lakossági fogyasztókat 60 napos számlatartozás után továbbra is ki lehetne kapcsolni az áram- vagy a gázszolgáltatásból, kötbértartozás esetén viszont csak akkor, ha a szolgáltató polgári peres vagy fizetési meghagyásos eljárás

A lakossági fogyasztókat 60 napos számlatartozás után továbbra is ki lehetne kapcsolni az áram- vagy a gázszolgáltatásból, kötbértartozás esetén viszont csak akkor, ha a szolgáltató polgári peres vagy fizetési meghagyásos eljárást kezdeményezett - szerepel abban a képviselői önálló indítványban, amelyet Németh Szilárd és Zsigó Róbert (Fidesz) nyújtott be kedden.

Az indoklás szerint az egyes energetikai tárgyú törvények módosításának célja a hazai energiaszolgáltatók erőfölényes piaci helyzetéből adódó fogyasztói adminisztratív és anyagi terhek csökkentése annak érdekében, hogy ezekből a terhekből a szolgáltatók legyenek kötelesek nagyobb részt vállalni.

A közös képviselőknek a törvényjavaslat elfogadásával lehetőségük nyílna arra, hogy a négy szintnél magasabb társasházakat, amelyekben fogyatékkal élők is laknak, nyilvántartásba vetessék a szolgáltatónál. Ennek alapján ha a társasházban kikapcsolják az áramot, a cégek minimális szolgáltatást ekkor is kötelesek lennének biztosítani az épületek közös tulajdonú helyiségeiben. A gyakorlatban ez a lépcsőházak biztonsági világítását és a liftek részleges vagy teljes üzemének biztosítását jelentheti.

Azokban a társasházakban is fenn kellene tartani a minimális szolgáltatást, ahol a közös képviselő a kikapcsolási eljárás előtt igazolja, hogy megindította a fizetési meghagyásos eljárást azzal a lakóval szemben, aki közösköltség-elmaradásával veszélyezteti a ház villamosenergia-ellátását.

Az indítványban egyebek mellett az is szerepel, hogy az egyetemes áramszolgáltatóknak a jövőben valamennyi járási székhelyen kellene ügyfélszolgálatot működtetniük, megszűnne a 15 ezer fogyasztó alatt összevonható ügyfélszolgálatok lehetősége a szomszédos járások esetében. Az egyetemes gázszolgáltatók szintén valamennyi járási székhelyen kötelesek lennének ügyfélszolgálatot fenntartani. Az ezzel kapcsolatos előírások teljesítéséről a törvény hatályba lépését követő hat hónapon belül gondoskodni kell. A jövőben a lakossági fogyasztók mind az áram, mind a gáz esetében a jelenlegi évente egyszeri leolvasás helyett a negyedévente történő leolvasást is díjmentesen kérhetnék.

A törvényjavaslat szerint az új kötelezettségek teljesítésével kapcsolatos költségeket az árszabályozás során a Magyar Energia Hivatal nem veszi figyelembe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.