Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. Július 13. 18:49, szerda | Helyi

Kenyeres István lett a Magyar Levéltárosok Egyesületének új elnöke

Kenyeres István lett a Magyar Levéltárosok Egyesületének új elnöke

Kenyeres Istvánt, Budapest Főváros Levéltárának főigazgatóját választották meg a Magyar Levéltárosok Egyesületének (MLE) új elnökévé szerdán Győrben, ahol háromnapos vándorgyűlését és közgyűlését tartotta a szakmai szervezet

Az egyesület alelnökének Hermann Istvánt, a Veszprém megyei levéltár igazgatóját és Tilcsik Györgyöt, a Vas megyei levéltár nyugalmazott igazgatóját választották meg a vándorgyűlés utolsó napján tartott közgyűlésen.
Mint Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára a szerdai közgyűlés előtt mondott köszöntőjében hangsúlyozta, a levéltáros szakma "többrétegű hivatás": egyrészt tudományos kutatásokat kell folytatni és azokat segíteni, másrészt szélesíteni kell a hazai és a nemzetközi kapcsolatokat a források még jobb megismerhetősége érdekében, harmadrészt pedig használni kell a modern kor eszközeit a színvonalas szolgáltatások nyújtásához.
A levéltárosoknak e tekintetben nincs könnyű dolguk, ha meg akarnak felelni a követelményeknek, de a magyar levéltáros szakmának nem kell szégyenkeznie - fűzte hozzá.
Latorcai Csaba beszélt arról is, hogy az emberi erőforrások miniszterének 2015-ös rendelete meghatározza a levéltárak működésével kapcsolatos szakmai követelményeket, és biztosítja a levéltárosi hivatás és az ügyfélközpontú levéltárosi szolgáltatások színvonalát.
A távlati cél, hogy a levéltárak a változó igényeknek folyamatosan megfelelni képes intézményekként működjenek. "Végig kell járniuk azt az utat, amely az átlátható, ellenőrizhető, nyilvános és 21. századi szinten szolgáltató intézmények felé visz" - hangsúlyozta Latorcai Csaba, hozzátéve, hogy a kormány elkötelezett és kész forrásokat is biztosítani a feladatokhoz.
Hozzátette: fontos a szakma és a kormányzat közötti valódi és hatékony párbeszéd, és ennek érdekében a levéltári társadalom sokat tehet azzal, hogy "megszervezi önmagát", vagyis szakmai szervezeten keresztül fogalmazza meg álláspontját. Tyekvicska Árpád, a Magyar Levéltárosok Egyesületének leköszönő elnöke - aki két cikluson át, nyolc évig vezette a szakmai szervezetet - beszámolójában felidézte, hogy az elmúlt négy évben 860-ról 1312-re nőtt az egyesület nyilvántartott tagjainak száma, és a szervezet 92 millió forint pályázati támogatást kapott.
Hozzátette: előző ciklusának végén labilis volt a szervezet gazdálkodása, de a támogatásoknak és a takarékosságnak köszönhetően jelenleg stabil.
Az elmúlt évek eredményeiről szólva kiemelte a nemzetközi kapcsolatok erősítését, főként Angliával, Oroszországgal és Hollandiával, valamint a Nemzetközi Levéltári Tanáccsal.
Mint a Tyekvicska Árpádot váltó Kenyeres István elnöki programvázlatából kiderül, legfontosabb feladatának a szakmai szervezetben elkezdődött professzionalizáció folytatását, az egyesületben működő szekciók erősítését, valamint egy levéltár-pedagógiai szekció létrehozását tekinti. Erősíteni szeretné a Nyitott Levéltárak országos programsorozatot és az együttműködést a közgyűjteményi egyesületekkel. Műhelytalálkozókat szervezne és kezdeményezné az egyesület középtávú stratégiájának megalkotását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.

2024. Május 02. 08:16, csütörtök | Helyi

Leolvassák a vízórákat

Több településen is dolgoznak majd a Pannon-Víz szakemberei.

2024. Május 02. 07:13, csütörtök | Helyi

Ingyenesen vagy nyomott áron nézhet kiváló magyar filmeket egy hétig

Idén egy hétig tart a magyar film napja.

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.