Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2010. Április 11. 09:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Kényszerpályán: 17 bíró tárgyal havi 200 peres ügyet a Győri télőtáblán

Kényszerpályán: 17 bíró tárgyal havi 200 peres ügyet a Győri télőtáblán

A Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint Magyarországnak nagy szüksége van arra, hogy javuljanak a közerkölcsök, a pénzügyi és gazdasági viszonyok, mert hazánk csak így tal

"A Győri télőtáblára érkezik az öt ítélőtábla közül a második legnagyobb mennyiségű ügy, a fővárosi ítélőtábla után, és ezt mindössze nálunk 17 bíró intézi" - mondta Dr. Havasiné dr. Orbán Mária, a Győri télőtábla elnöke (képünkön). Havi 200 peres eljárás. Ennyi polgári és büntetőjogi pert tárgyalnak csak a Győri télőtáblán. A gazdasági válság hatásai a bíróságokon is érzékelhetővé váltak. Több vállalkozás ment csődbe, mint amennyi létrejött, a felszámolási ügyek szinte megduplázódtak.

Dr. Havasiné dr. Orbán Mária elnök, Győri télőtábla: "Ha megalakul, akkor cégügy, ha pereskedik a gazdálkodó szervezet, akkor gazdasági ügy, ha meg tönkremegy, felszámolási ügy, és mind ide tartozik. A válságot jelentősen érezzük, 300-ról 500-at meghaladóra növekedett egyik évről a másikra a felszámolási ügyek száma."

"A közerkölcsök, a pénzügyi és gazdasági viszonyok, ha azok megjavulnak, és a korrupció visszaszorul jelentősen, Magyarország csak így találhatja meg a helyét" - mondta dr. Baka András. A Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint is kevés a bíró, sok a peres ügy, és nincs elég szakember. A bírák megbecsülése pedig alacsony a nyugat-európai országokhoz képest.

Baka András elnök, Legfelsőbb Bíróság:

"A magyar bíró megbecsülése, ha úgy tetszik, még ezen országok közül is a legrosszabbak közé tartozik, éppen a Legfelsőbb Bírósági elnökök értekezletén jártam, ahol kiderült, hogy a magyar bíró megbecslése pillanatnyilag a romániai kollégák megbecsülése alatt helyezkedik el, tehát nagyon rossz."

Baka András szerint a jövő feladata lesz, hogy kiegyenlítsék az arányosságokat az egyes régiókban a bírák és bíróságok munkaterhe között, és egységes bírósági rendszert hozzanak létre, az ehhez szükséges jogszabályok módosításához azonban a politika beleegyezése is kell.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 09:11, hétfő | Helyi

Pannonhalmi polgármester: Szerintem nincs kapcsolat a két szoborrongálás között

Az utóbbi időben egymást érik a szoborrongálások a környéken. Közös metszet: Radnóti.

2024. Május 06. 08:16, hétfő | Helyi

Meghosszabbították a Virágos Magyarország verseny jelentkezési határidejét

Meghosszabbították a Virágos Magyarország verseny jelentkezési határidejét: a helyi közösségek május 20-ig pályázhatnak.

2024. Május 06. 07:14, hétfő | Helyi

Szén-monoxidot lélegzett be egy lakó a győri Eőrsy Péter utcában

Bejelzett a szén-monoxid-érzékelő április 27-én délelőtt egy társasház harmadik emeleti lakásában a győri Eőrsy Péter utcában.

2024. Május 05. 09:14, vasárnap | Helyi

Figyelem! Könyvpályázat pályakezdő költőknek

A VII. kerület, Erzsébet Város Önkormányzata által kiírt pályázatra olyan magyar nyelven alkotó költők jelentkezését várják, akik még nem rendelkeznek kötettel.