Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Július 19. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Kerékpáros zarándoklat indul a nándorfehérvári csata emlékére

Kerékpáros zarándoklat indul a nándorfehérvári csata emlékére

Idén újra megszervezik az Amiért a harang szól - Nándorfehérvár 1456 című hagyományőrző programot.

A rendezvény vasárnap Budapestről indul és több település érintésével késő este ér vissza a Hősök terére, ahol megemlékezést és koncerteket tartanak.
Civil összefogással rendezik meg hetedik éve a hősöknek emléket állító zarándoklatot - mondta el Janek György, a szervezőbizottság elnöke az MTI-nek.

"A túrakerékpározás népszerűsítésével célunk a Dunakanyar szépségeinek bemutatása. A túra a Hősök teréről indul és Budakalász, Szentendre, Leányfalu, Tahitótfalu, Dunabogdány, Visegrád, Pilisszentlászló és Budakalász érintésével tér vissza a Hősök terére. Az útvonalon a települések polgármesterei is fogadják majd a sportos zarándokokat" - fejtette ki a szervező.

Hozzátette: Schulek Ágoston háromszoros magyar bajnok rúdugró eszmei és tevőleges támogatója volt 2009-től, a kezdetektől a szervezőbizottságnak, így tiszteletére a túra 2013-óta a dr. Schulek Ágoston kerékpáros zarándoklat nevet viseli.

A Hunyadiakra emlékezve a Hősök terén kiállítják Mátyás király halotti pajzsának és kálváriájának másolatát is.

A program keretében Takács Bence elszavalja Jókai Anna Ima Magyarországért című versét, de fellép Szabó András előadóművész és Mészáros János Elek énekművész is.

Közreműködik a Hollóének Hungarica Régizene Együttes, amely a Hősök terén délelőtt és este, továbbá a Dunakanyar érintett településein a kerékpárosok érkezése előtt koncertezik.

Diószegi György művelődéskutató és Varga Tibor jogtörténész előadást tart a nándorfehérvári diadalról, Pintér Tibor, Békefi Viktória és Dévai Nagy Kamilla énekel.

A szervező elmondta, hogy a zarándoklatra a hőség ellenére is 64 előnevezés érkezett, de a helyszínen és az előre meghirdetett állomásokon is lehet csatlakozni a menethez.

Az Országgyűlés 2011. július 4-én az 555. évforduló tiszteletére nyilvánította a nándorfehérvári diadal emléknapjává július 22-ét.

Kép: A nándorfehérvári csata. Ismeretlen, 19. századi festő munkája.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során