Városlista
2024. május 23, csütörtök - Dezső

Hírek

2011. Április 22. 07:25, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kerékpárosbarát település Debrecen

Kerékpárosbarát település Debrecen

„A kerékpárosokért tett kiemelkedő erőfeszítéseiért” Kerékpárosbarát település 2010 címmel jutalmazta Debrecen városát a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium. A város kerékpárút-hálózat teljes

Debrecenben napjainkban meghaladja a 26 kilométert a meglévő kerékpárút-hálózat teljes hossza, melyből több mint 7,5 kilométernyi az elmúlt esztendőkben – 2007 és 2009 között – épült. S a munka változatlan lendülettel folytatódik tovább, hiszen jelenleg is összesen közel 20 kilométernyi új kerékpárút létesítésének tervezése, előkészítése van folyamatban, s zajlik a megvalósításhoz pályázati források felkutatása. Ez is mutatja, hogy a város önkormányzata céltudatosan törekszik a Debrecen fenntartható városi közlekedési koncepciójában 2007-ben megfogalmazott cél, vagyis összesen 48 kilométernyi kerékpárút megépítésére-tudatta a város honlapja.

A Kerékpárosbarát település 2010 elnevezésű pályázatot az elmúlt esztendő tavaszán még a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium hirdette meg. Ezen önkormányzatok vagy települési civil szervezetek indulhattak. A pályázatban bírálati szempontként a következők játszottak szerepet. A kerékpáros stratégia, vagyis a kerékpározás szerepe a fejlesztési koncepciókban, tervekben, önkormányzati szervezetben. A kerékpáros infrastruktúra és a szolgáltatások minősége, karbantartása. Szemléletformálás, a kerékpározás népszerűsítése – részvétel például a Bringázz a munkába! (Bam) akcióban, csatlakozás a kerékpáros civil szervezetek kezdeményezésihez. A kerékpárhasználat terjedése terén elért eredmények a településen.

Debrecen városa rendelkezik kerékpárút-hálózati tanulmánytervvel, valamint az új útügyi műszaki előírásoknak megfelelő tervvel. Az utóbbi években több kilométernyi új kerékpárút, illetve egyesített gyalog- és kerékpárút épült, valamint Debrecen különböző pontjain számos kerékpártároló létesült. A szemléletformálás egyik fontos eleme volt, amikor Kósa Lajos polgármester – másokkal együtt – 2010-ben Debrecenből kerékpárral ment Budapestre az új Országgyűlés alakuló ülésére. A városban jól érzékelhető a kerékpárosok számának növekedése.

OrientPess Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 22. 14:03, szerda | Belföld

Robbanás történt Tapolcán, egy társasházi lakásban, az épületet kiürítették

Gázrobbanás történt szerda délelőtt egy tapolcai lakásban. Egy embert kórházba vittek, az épületet, az úgynevezett Y-házak egyikét, kiürítették - tájékoztatta a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője a

2024. Május 22. 14:01, szerda | Belföld

Már nyomtatják a szavazólapokat

2024. Május 22. 13:55, szerda | Belföld

Az államtitkák szerint a magyar szakképzés Európában a második helyen van

Szintet lépett a magyar szakképzés, hiszen Európában a második helyen van - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára.

2024. Május 22. 13:51, szerda | Belföld

A békéért, a háború ellen vonul a Békemenet június 1-jén