Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Január 16. 15:26, csütörtök | Bulvár

Kern Andrást is behívták a Fővárosi Törvényszékre

Kern Andrást is behívták a Fővárosi Törvényszékre

A Fővárosi Törvényszék patinás esküdtszéki tárgyalótermében tartották a Játékszín februári 8-i bemutatójának sajtótájékoztatóját.

„Agatha Christie pusztán néhány jelzővel elképesztő feszültséget képes teremteni" – mondja Simon Kornél rendező.

"Voltaképpen a film tárgyalótermi jeleneteibe szerettem bele. Biztos vagyok benne, hogy ha azonos témában válogatás készülne a világ filmtörténetéből, akkor Billy Wilder alkotása az első tíz között szerepelne. Nekünk most ugyanez a fantasztikus alapanyag áll a rendelkezésünkre.” - tette hozzá.

A védő, Sir Wilfrid Robarts szerepében Kern András debütál a Játékszínben.

A rendező kiemelte, a legfajsúlyosabb szerep a védőé a produkcióban: az összes jelenetben színpadon van, és a szövegkönyv csaknem minden oldalán szánt neki mondanivalót a szerző, ami sok esetben nagyon pontos jogi okfejtést takar, mindez pedig hatalmas színészi feladat.

Agatha Christie meglepetésekben gazdag krimijének legfőbb helyszíne a tárgyalóterem, ahol a néző szinte esküdtszéki ülnökként vehet részt az izgalmas nyomozásban, a vádemeléstől az ítélethozatalig.

"Vajon ártatlan vagy bűnös Leonard Vole, akit egy gazdag asszony meggyilkolásával gyanúsítanak?

Vole lehengerlő magabiztossággal áll az eljárás elé, ráadásul a felesége a vád tanúja! Az ő kezében van a sorsa. De nem ez az egyetlen nehezítő körülmény a néző számára, a megérzéseket számos szerzői csavar befolyásolja."

A Játékszín szokásos, bemutatóhoz kapcsolódó időszaki kiállítása ezúttal a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel együttműködésben jön létre. Az amerikai törvényhozás állandó és emblematikus szereplői a tárgyalótermi művészek – ennek mintájára készítenek rajzokat az intézmény hallgatói a produkció művészeiről a színpadi próbák alatt. Alkotásaikból február 6-án nyílik tárlat a Teréz körúti teátrumban.

„A Játékszín profilja elsősorban a szórakoztatás. Kínálatunk magját vígjátékok alkotják, emellett azonban nagy sikerrel játszunk olyan filmadaptációkat is, amelyek nem feltétlenül tartoznak ebbe a műfajba. Színházunkhoz az idei évadban ismét neves színészek csatlakoztak – ezt a sort erősíti többek közt Kern András és Kocsis Dénes” – mondja a premier előtt Bank Tamás, igazgató.

A vád tanúja eredetileg novellának íródott. Amerikában 1925-ben adták ki, Angliában 1933-ban. Nem sokkal ezután tévéfilm, később rádiójáték készült belőle, majd Peter Saunders producer győzködésére Agatha Christie tovább dolgozott a szövegen, és mindössze három hét alatt színpadra adaptálta azt. A színdarab 1953 októberében debütált Londonban. Az azonos című filmváltozat Marlene Dietrich és Charles Laughton főszereplésével 1957-ben készült el, a színpadi változatot Magyarországon 1987-ben mutatták be először.

Forrás: fidelio.hu

Fotó/: Juhász G. Tamás, Játékszín

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.