Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2010. Szeptember 15. 07:41, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Késlelteti az öregedést, finom, és még az orvost is távol tartja

Késlelteti az öregedést, finom, és még az orvost is távol tartja

A régi mondás szerint: naponta egy alma az orvost távol tartja. Emellett még antioxidánsokban gazdag és finom is.

Naponta egy alma az orvost távol tartja - szól a régi mondás. Nem meglepő hát az sem, hogy számos, egészségünkre gyakorolt jótékony hatása mellett ez az antioxidánsokban gazdag, finom gyümölcs hasznosnak bizonyul a bőr számára is. Többek közt, hatóanyagai révén, késlelteti annak öregedését. Ránctalanító maszk, hidratáló folyadék, feszesítő hatás, hajfényesítő - mind-mind eredhet ebből az ízletes gyümölcsből. Fogyasszunk hát minél többet belőle, és szenteljünk több figyelmet olyan krémeknek vagy más kozmetikai készítményeknek, amelyekben az alma kivonatát adalékanyagként használják.



Régi-új segítség a bőrnek


A mai kor kutatói újra meg újra felfedezik az alma erényeit, hiszen ezt a gyümölcsöt már az ókorban is alkalmazták szépészeti célokra. A rómaiak például úgy készítették a híres „pomátát" (pomádét), hogy a szegfűszeggel teleszurkált almákat állati zsiradékba mártottak. Értékes kenőcsöt nyertek belőle, amely bőrápolási célokat szolgált, és egyre népszerűbbé vált. Mára már ismertté vált, hogy az almakivonatok, amelyek bővelkednek vitaminokban, ásványi anyagokban, oligoelemekben és főleg antioxidánsokban, hatékonyan védik a bőrt mindenféle káros külső hatással szemben.



Csökkenti a bőr öregedését



Az alma jótékony bőrápoló hatása elsősorban annak köszönhető, hogy a káros sejtreakciókkal szemben védő polifenolokban gazdag, amelyek közül kiemelendő a katechin, az epikatcehin és a quercetin. Ez utóbbi is erősen antioxidáns hatású növényi flavonoid, amely az összes almafajtában jelen van. Különösen a gyümölcs héja bővelkedik benne, ahol ötször-hatszor nagyobb koncentrációban található, mint a húsában. Könnyen beivódik a bőrbe, hogy a szabadgyökök okozta károkat helyreállítsa Így e gyümölcskivonat egyik fő erénye, hogy felveszi a harcot a sejtek öregedésével szemben.



Napjainkban már tudjuk, hogy az olyan mindennapi külső agresszív hatások, mint az UV-sugárzás, a légszennyezés vagy a stressz, kedveznek a szabadgyökök sejtkárosító hatásának, miáltal gyengül az immunrendszer. Az említett quercetin molekulák lehetővé teszik e káros hatás megakadályozását, és ezzel egyidejűleg felveszik a harcot a korai bőröregedés ellen. Antioxidáns hatásuk felülmúlja még a C-vitaminét is.

Növeli a bőr rugalmasságát



Egy másik, ebben a gyümölcsben lévő molekula, a phloretin az, amely növekvő mértékben érdekli a kozmetikai laboratóriumokat. Alkalmazzák adalékanyagként legújabb bőrtápláló készítményeikben. Ez a széles körű, antioxidáns hatást kiváltó anyag erőteljes befolyást gyakorol a pigmentációra, és fokozza a bőr rugalmasságát is.


Étvágycsökkentő


Az alma emellett kitűnő étvágycsökkentő, a gyümölcsben lévő egyes molekulák, mint a quercetin és a phloridzin nevű flavonoid mérséklik a cukor bejutását a zsírsejtekbe. Az eredmény? Egyes fogyasztókrémek és étrend-kiegészítők egyre sűrűbben tartalmaznak alma-kivonatot, hogy javítsanak a narancsbőrön is.



Hatékony alapanyagok forrása



Minden hasznos, ami az almában van. 85 százalékban vizet és 15 százalékban szilárd összetevőt tartalmaz, amelynek hatóanyagai, mint arról fentebb már szó volt, táplálják, hidratálják, védik az öregedéstől a bőrt.



Az almalé


A gyümölcs kipréseléséből nyert almalé oligoelemekben és ásványi anyagokban (különösen kalciumban, káliumban, nátriumban, magnéziumban) gazdag. Annak érdekében, hogy a bőr számára hasznosítsák ezeket a jótékony hatású elemeket, egyes kozmetikai laboratóriumok a termékeikben hagyományosan használt vizet almalével helyettesítik, ami stimulálja a bőrfeszesítő keratinocyta molekula, a bőrsejtek fejlődését, a köröm, a haj növekedését is.



Az almahéj



A héjban található quercetin antioxidáns molekula, és mint fentebb említettük, rendkívül értékes hatóanyagot jelent a bőr öregedése ellen. Benne található a legtöbb vitamin is.



Almaborecet



Erjedés útján nyerhető, összehúzza a pórusokat, így megelőzhető vele a mitesszerek megjelenése és a fénylő bőr kialakulása. Hajöblítésre is használható, ragyogást ad a hajnak.



(http://www.patikamagazin.hu/)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk