Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. December 02. 07:29, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Készenlétben állnak a határ menti kórházak

Készenlétben állnak a határ menti kórházak

A határ menti magyar kórházak és az OMSZ is felkészültek, hogy szükség esetén segítséget nyújtsanak a szlovák sürgősségi betegellátásban.

Az egészségügyi államtitkárság szerda este közölte, hogy a szlovák egészségügyi vezetés a sürgős ellátások biztosítása érdekében humanitárius segítséget kért Magyarországtól. Az államtitkárság ezért felkérte az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ), hogy a határ menti területeken erősítsék meg a sürgősségi szolgálatot, továbbá felkért 13 határ menti kórházat, hogy a Szlovákiából esetleg érkező sürgős esetek ellátása érdekében legyenek fokozott készültségben.

Rácz Jenő, a kórházszövetség elnöke azt mondta: a szlovák orvosok felmondása csütörtökön lépett életbe, így az első nap végén még nincs összegzett jelentésük arról, hogy az érintett kórházaknak mennyi többletfeladatuk lehetett.

Mint kifejtette: az északi határnál lévő 13 kórházban felkészültek arra, ha esetlegesen a sürgősségi ellátásban nagyobb megterhelés jelentkezik a határon túl, akkor tudják fogadni a betegeket, de ez nem jelentette azt, hogy orvosokat kellett volna berendelni. Az első felkészülés vezetői intézkedéseket jelentett, így most készültségben vannak az intézmények. Ezek a kórházak abban is érintettek, hogy akár a spontán megindult betegforgalmat is fogadják, a sürgősségi ellátás az Európai Unió tagállamaiból érkező polgárok számára amúgy is adott – tette hozzá.

Van kapacitás

Kiemelte: az intézményeknek elegendő a kapacitása arra, hogy ellássák a hozzájuk sürgősséggel jelentkező betegeket – jegyezte meg a kórházszövetség elnöke, kiemelve: mindez nem a magyarországi kapacitások terhére történik.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI megkeresésére közölte: a mentőszolgálat az egészségügyi államtitkárság intézkedéseit rendben végrehajtotta. A mentőkapacitást a határ menti területeken megerősítették, az esetleges sürgősségi hívásokból fakadó feladatok koordinálására, végrehajtására, valamint a humanitárius segítséget felajánló önkéntes orvosok jelentkezésének fogadására felkészültek – tudatta a szóvivő.

A sürgősségi ellátás biztosított Szlovákiában

Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) elnöke az MTI-nek elmondta, szlovák kollégájával, az Orvosi Szakszervezeti Szövetség (LOZ) elnökével tartja kapcsolatot. A MOSZ elnökének tudomása szerint az ellátást illetően Szlovákia egyes kórházaiban valóban olyan jellegű helyzet alakult ki, hogy a tervezett beavatkozásokat nem tudják végrehajtani, de a sürgősségi ellátás mindenhol biztosított. A szlovák kollégák nagyon hajszoltak és rettenetesen fáradtak, de mint fogalmazott: „Szlovákiában is felelősségteljes orvosok dolgoznak, akik megszervezték, hogy ne legyen olyan hely, ahol a sürgősségi ellátás nem biztosított”.

„Valami megmozdult”

Bélteczki János kiemelte: most „a közvetlen közelünkben” lehet látni azt, ami Magyarországon is bekövetkezhet. Ugyanakkor mint fogalmazott: most úgy tűnik „valami megmozdult”. A MOSZ elnöke üdvözölte Szócska Miklós egészségügyi államtitkár azon javaslatát, hogy a visegrádi országok egészségügyi vezetői tanácskozzanak a térséget érintő humánerőforrás-helyzetről. Bélteczki János ennek kapcsán azt mondta: ha nem is ekkor, de egy következő alkalommal az egészségügyi ágazatvezetők az adott országok orvos szervezeti vezetőivel is leülhetnének, hogy közösen találjanak megoldást a problémára.

Mint ismert, mintegy 1200 szlovákiai kórházi orvos felmondása lépett érvénybe csütörtökön, miután a kormány és az Orvosi Szakszervezeti Szövetség közötti, több mint kilencórás, újabb tárgyalás megegyezés nélkül végződött csütörtökre virradóra. Szlovákia azon 15 kórházában, amelyekre vonatkozik a szükségállapotról hozott hétfői kormánydöntés, csak minimális szinten biztosított a sürgősségi betegellátás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.