Városlista
2019. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2010. Március 04. 13:32, csütörtök | Belföld
Forrás: A-Z PRodukció

Készül az ország legnagyobb hordója

Készül az ország legnagyobb hordója

A rendszerváltás óta eltelt két évtizedben nem készítettek akkora hordót Magyarországon, mint amilyet most Egerben. A 14 ezer literes hordót közel 4 hónapos munkával állítják össze, szigorú közlekedési és biztonsági intézkedések k

A feladat rendkívül bonyolult volt, az ország különböző erdeiből kellett felkutatni azokat a hatalmas tölgyfákat,amelyek alkalmasak voltak a dongák elkészítéséhez. A dongákat már méretre szabták a gyaluláshoz, majd 14 - 16 óra fűtés, melegítés és locsolás következett, közben az abroncsot húzták össze. Ha ezzel a munkafázissal a hordó egyik oldalán elkészültek, a tűzön megfordítják és további hat óra melegítés következik azért, hogy a dongákat stabilizálják. A hordót ekkor magára hagyják és azt várják, hogy kihűljön. 72 óra telik el így, majd lekerül róla a merevítés. Csak ezek után indulhat a Balatonra a hordó - nyilatkozta Varga Bálint a pincészet vezetője. Mindezekhez hozzátette: Magyarországon nem ez lesz a legnagyobb hordó, de ennél nagyobbat csak 1972-ben készítettek, az viszont több mint százezer literes! ez már akkora, hogy sok európai ország stadionjában a nézők fejenként egy-egy litert kaphatnának a hordóban található borból, és még akkor is jócskán maradna bor benne! A Varga Pincészet azt reméli, hogy a 10 ezer literes hordó igazi turista látványosság lesz, és a Balaton északi részére érkező, évi százezer bor-turista jelentős része elzarándokol majd az óriás-hordóhoz is. Mint azt Varga Bálint elmondta: azt még nem tudják, hogy milyen fafaragás díszíti majd a hordót. Erre pályázatot írtak ki a Facebook-on.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Szeptember 20. 19:26, péntek | Belföld

Két hatalmas baleset is történt az M5-ös autópályán

Két baleset is lassítja a forgalmat az M5-ös autópályán, ahol hosszú dugó alakult ki - írja az Útinform.

2019. Szeptember 20. 19:02, péntek | Belföld

Félholtra vertek össze egy férfit Budapesten

A rendőrségre február 28-án éjfél után érkezett bejelentés, hogy Budapest IX. kerületében a Drégely utcában többen összeverekedtek.

2019. Szeptember 20. 13:41, péntek | Belföld

Tíz kilométeres torlódás az M1-es sztrádán

Egy leszakadt felsővezeték miatt korábban teljes szélességében lezárták az M1-es autópályát pénteken Hegyeshalom felé. Már feloldották a korlátozást, de még jelentős a torlódás.

2019. Szeptember 20. 13:34, péntek | Belföld

Még pályázhatnak a kerékpárosbarát címre a munkaadók és önkormányzatok

Október 25-ig pályázhatnak a Kerékpárosbarát Munkahely és Kerékpárosbarát Település címre a munkahelyek és a települések - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.