Városlista
2020. február 17, hétfő - Donát

Hírek

2010. Március 04. 13:32, csütörtök | Belföld
Forrás: A-Z PRodukció

Készül az ország legnagyobb hordója

Készül az ország legnagyobb hordója

A rendszerváltás óta eltelt két évtizedben nem készítettek akkora hordót Magyarországon, mint amilyet most Egerben. A 14 ezer literes hordót közel 4 hónapos munkával állítják össze, szigorú közlekedési és biztonsági intézkedések k

A feladat rendkívül bonyolult volt, az ország különböző erdeiből kellett felkutatni azokat a hatalmas tölgyfákat,amelyek alkalmasak voltak a dongák elkészítéséhez. A dongákat már méretre szabták a gyaluláshoz, majd 14 - 16 óra fűtés, melegítés és locsolás következett, közben az abroncsot húzták össze. Ha ezzel a munkafázissal a hordó egyik oldalán elkészültek, a tűzön megfordítják és további hat óra melegítés következik azért, hogy a dongákat stabilizálják. A hordót ekkor magára hagyják és azt várják, hogy kihűljön. 72 óra telik el így, majd lekerül róla a merevítés. Csak ezek után indulhat a Balatonra a hordó - nyilatkozta Varga Bálint a pincészet vezetője. Mindezekhez hozzátette: Magyarországon nem ez lesz a legnagyobb hordó, de ennél nagyobbat csak 1972-ben készítettek, az viszont több mint százezer literes! ez már akkora, hogy sok európai ország stadionjában a nézők fejenként egy-egy litert kaphatnának a hordóban található borból, és még akkor is jócskán maradna bor benne! A Varga Pincészet azt reméli, hogy a 10 ezer literes hordó igazi turista látványosság lesz, és a Balaton északi részére érkező, évi százezer bor-turista jelentős része elzarándokol majd az óriás-hordóhoz is. Mint azt Varga Bálint elmondta: azt még nem tudják, hogy milyen fafaragás díszíti majd a hordót. Erre pályázatot írtak ki a Facebook-on.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 17. 12:40, hétfő | Belföld

Tűz miatt kiürítettek egy fővárosi bölcsődét

Kisebb tűz ütött ki egy gyermekintézményben hétfőn Budapest XIX. kerületében, a Huba utcában, senki sem sérült meg.

2020. Február 17. 12:10, hétfő | Belföld

Nőtt a nevelőszülők száma

Nőtt a nevelőszülők száma - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára hétfő reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

2020. Február 17. 11:10, hétfő | Belföld

Meg van az Év Utazási Biztosítója cím birtokosa

A biztositas.hu szavazásán az EUB érte el a legmagasabb összesített ügyfél-elégedettségi pontszámot az Utazási Biztosító kategóriában.

2020. Február 17. 10:07, hétfő | Belföld

Magyar kutatót díjaztak a világ legrangosabb biztonságpolitikai konferenciáján

A kiemelkedő tudományos értéket képviselő doktori (PhD) disszertációért