Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2010. November 10. 16:30, szerda | Helyi
Forrás: GYŐR-SZOL Zrt.

Készülnek a télre

Készülnek a télre

Győrben az úthálózat téli síkosság mentesítéséről az önkormányzati utakon a GYŐR-SZOL Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt gondoskodik.A Zrt. gépei több mint háromszáz kilométer hosszú úthálózaton, valamint a közter

Az üzemeltető a rendelkezésre álló munkagépek szükséges felkészítését elvégezte. A téli üzem 2010. november 15-étől 2011. március 15-éig tart. A 2010. november 10-én megrendezett gépszemlén Győr városát Simon Róbert alpolgármester úr, a városépítési osztály vezetője és munkatársai képviselték.

A síkosság mentesítés:

A gépek rendre a havazás kezdetével egy időpontban indulnak útnak. A hótoló és sószóró adapterrel felszerelt munkagépek a hatékonyság megtartása érdekében program szerint, a szigorú technológiai fegyelmet betartva haladnak a város útjain. Először a hidak és- felüljárók lefagyása várható és a hó is itt marad meg a burkolaton, ezért az ügyeletes diszpécser ide vezényli elsőként a speciális munkagépeket. Indokolt esetben ezzel egy időben következnek a tömegközlekedési útvonalak. Szükség esetén az előzőek után veszi kezdetét a hó ekézése a lakóutcákban. A közterületi járdákon, a belvárosi sétálóutcákban, a kerékpárutakon, a tereken és piactereken kisgépekkel történik a síkosság mentesítés. A hidak, alul és felüljárók lépcsőit, gyalogátkelő helyeket, a buszmegállókat nem lehet géppel tisztítani, ezért itt kézi erővel dolgoznak a Zrt. munkatársai.

Síkosság mentesítő, jégolvasztó anyagok:

1. Télies időjárási viszonyok esetén a só és a zúzalék megfelelő keveréke a legalkalmasabb síkosság mentesítő anyag. A só olvasztja a jeget, a zúzalék elősegíti a tapadást az út és a gumiabroncs között. A tömegközlekedési útvonalakon, a hidakon és a felüljárókon ezt az anyagot használja a Zrt. Készlet: 400 tonna só, 50 tonna zúzalék

2. A 346/2008.(XII.30) számú, a fás szárú növények védelméről szóló Kormány rendelet 5. paragrafusának 2. bekezdése kimondja:

„Belterületi közterületen – a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével – a síkosság – mentesítésre olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti.” Hatályba lépés: 2010. szeptember 1.

A jogszabályi előírásoknak megfelelő olvasztó szer a szemcsés kálciumklorid /CaCl2/, amely anyag a vízben jól és gyorsan oldódik, olvasztja a jeget, az élőlényekre veszélytelen és az útkörnyezetet sem károsítja. Azokon a területeken, ahol zöld sáv – fák, növények - található az úttest közvetlen közelében, ott az időjárás függvényében a kálciumkloridot szórnak a burkolatra. Az újabb díszburkolattal rendelkező terek esetében ugyanez az anyag kerül felhasználásra. Készlet: 6 tonna kálciumklorid.

Kapcsolattartás a társszervekkel:

A diszpécserek szükség esetén kapcsolatban vannak a mentőállomás, a tűzoltóság, a rendőrség és a volán társaság szakembereivel.

Hótolásban és síkosság mentesítésben résztvevő járművek:

SCÁNIA hótolólappal + sószóró adapterrel 4 db
UNIMOG hótolólappal + sószóró adapterrel 1 db
SAME traktor hótolólappal 1 db
MTZ 1025.2 traktor hótolólappal 2 db
RASANT KOMM TRAK hótolólappal + sószóró adapterrel 3 db
RASANT KOMBI TRAK hótolólappal + sószóró adapterrel 2 db
RASANT AEBI KT.50 hótolólappal + sószóró adapterrel 1 db
AEBI TT 270 hótolólappal + sószóró adapterrel 1 db
RASANT PROFI hótolólappal 1 db
LIEBHERR rakodógép 1 db
NISSAN Pick-up ügyeleti gépkocsi 1 db
Mercedes platós gépjármű 1 db
Mercedes Sprinter gépjármű 1 db
Volkswagen - platós gépjármű 3 db
Ford Tranzit platós gépjármű 1 db
Összesen: 24 db

Tisztelettel:

Nagy Csaba
vállalati kommunikáció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 10. 09:11, péntek | Helyi

Tovább tarthat az utazás, folytatódik a győri vasútvonal felújítása

Herceghalom és Bicske között folytatódnak péntektől a Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonal felújításának tavaszi utómunkálatai – közölte a MÁV honlapján.

2024. Május 10. 08:14, péntek | Helyi

Az angol írásbelit is kipipálhatják

Az angol írásbelivel folytatódott az érettségi csütörtökön.

2024. Május 10. 07:13, péntek | Helyi

Két autószervizt is lebuktatott a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai a kormányhivatal szakembereivel közösen tartottak ellenőrzéseket Győr-Moson-Sopron vármegyei autószervizekben.

2024. Május 09. 09:16, csütörtök | Helyi

A barokk korba repít vissza a 250 éves pannonhalmi orgona

A felújítás után visszatért Pannonhalmára és ismét régi pompájában ragyog az 1778-es években készült Corte-orgona. Sokat látott restaurátorok számára is kihívás felújítani egy ilyen hangszert.