Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2011. November 24. 16:30, csütörtök | Helyi
Forrás: InfoGyőr

Két csodálatos szimfónia egy hangversenyen

Két csodálatos szimfónia egy hangversenyen

Egyedülálló hangversenyt rendez november 26-án a Győri Filharmonikus Zenekar.

Gustav Mahler halálának 100. évfordulóján a filharmonikusok az I., vagyis a Titán szimfóniával állítanak emléket a zseniális komponistának. Az est első felében Mozart Prágai szimfóniája is felcsendül.

A világ zeneszerető közönsége Liszt Ferenc mellett egy másik nagyszerű zeneszerzőről is megemlékezik az idei évben. Gustav Mahler halálának 100. évfordulóján nem nagyon találunk olyan zenekart a világon, mely ne szólaltatná meg a Csehországban született, osztrák zeneszerző valamelyik művét. A Győri Filharmonikus Zenekar Mahler I.(Titán) szimfóniájával tesz eleget a kellemes kötelezettségnek. Ezt a művet soha ezelőtt nem játszotta a győri zenekar, sőt ez a zenemű még sosem hangzott el győri hangversenyen.

A mű egyébként több szállal is kötődik hazánkhoz. Mahler 1888-ban, mindössze huszonnyolc évesen írta a szimfóniát, mielőtt a Magyar Királyi Operaház művészeti igazgatója és vezető karnagya lett. A Titán szimfóniát itt is mutatták be, egy évvel később, természetesen Mahler dirigálásával.

A Győri Filharmonikus Zenekar november 26-án ünnepli a zeneszerzőt, erre az alkalomra Keller Andrást kérte fel, hogy "állítsa színpadra" a Titán szimfóniát. A Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar Liszt-díjas igazgató-karmestere először dirigálja a győri muzsikusokat. Ráadásul egy olyan darabbal, amely Mahler egyik legkiemelkedőbb alkotása, és amelyre a világ minden pontján megtelnek a hangversenytermek.

A koncert első felében Mozart nem kevésbé csodálatos műve a Prágai szimfónia csendül fel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 09:13, kedd | Helyi

Győr legcsodásabb nőjét keresik

A köztünk élő hétköznapi, ám kivételes személyiségeket akarják megtalálni.

2024. Május 07. 08:11, kedd | Helyi

Szenzációsak a nyúliak! – 300 méterrel hosszabb lett a palacsintakígyó, mint azt tervezték

Palacsintagilisztának tűnik már csak az eredeti cél. 410 méter hosszú palacsintát akartak tekerni eredetileg Nyúlon, de annyira belendültek, hogy meg sem álltak 740 méterig.

2024. Május 07. 07:11, kedd | Helyi

Másként érettségiztek magyarból a diákok

Magyar nyelv és irodalomból érettségiztek tegnap a diákok.

2024. Május 06. 09:11, hétfő | Helyi

Pannonhalmi polgármester: Szerintem nincs kapcsolat a két szoborrongálás között

Az utóbbi időben egymást érik a szoborrongálások a környéken. Közös metszet: Radnóti.