Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Szeptember 25. 17:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Két év után először emelkedett a tűzifa ára Győr-Moson-Sopron megyében

Két év után először emelkedett a tűzifa ára Győr-Moson-Sopron megyében

Két év után először emelkedett a tűzifa ára a nyugat-dunántúli fatelepeken - tudta meg a Nyugathír.hu.

A szeptemberi drágulás kellemetlenül érintette azokat, akik nyáron még sajnálták a pénzt a téli tüzelőre, most viszont mélyebben kell a zsebükbe nyúlni, ha nem akarnak fázni a következő hónapokban.

A kötelező áramátvételi rendszert felváltó, és a biomassza-tüzelésnél belépő megújuló támogatási rendszer szigorú minőségi és fenntarthatósági korlátozásokat vezetne be egy zárt rendszerű faanyag-igazolási és ellenőrzési rendszer formájában. Ennek működtetése a Magyar Energia Hivatal és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal esetében összesen 76 fős létszámemelést tesz indokolttá. A többlet költségeket egy új díjtétel fedezheti, amely vélhetően a tűzifa árába épülne be, mértéke pedig nem érné el az értékesítési ár két százalékát.

A tűzifa árába beépített új díjtételből évi 180-360, illetve 500 millió és egymilliárd forint közötti bevételre számít a kormány attól függően, hogy az intézkedés a teljes tűzifa-kereskedelmet, vagy csak az erőművi felhasználást érinti majd a köbméterenként 150-300 forintos összeg.

"Ez 20 mázsa mennyiségnek felel meg, régi áron ezt 48 ezer forintért lehetett megvásárolni, jelenleg 51 ezer forint a vásárlási ára" - mutat az előtte lévő akácfa-rakásra a győri Tüzép-telep vezetője. Amíg a cser, a tölgy, a bükk és a gyertyán mázsánkénti ára 2050, addig az akácé 2500 forint.

Nagyné Hadarics Ágnes telepvezető, Győr: "A lakosságnak is valahogy elő kell teremteni azt a mennyiségű pénzt, amivel ki tudják fűteni a szezont, maximum annyit, amennyi pont elég, magyarán nem fognak bespájzolni. Igazából az lenne a jó, ha két évre előre mindenki meg tudná venni a tűzifáját, és akkor megfelelő mennyiség kiszáradna, és azt könnyebben lehetne tüzelni, de sajnos nagyon kevesen tudnak erre anyagilag szakítani."

- Két-három utánfutóval szoktunk venni, aztán meg amellett ott van a gáz - mondja egy győr-szabadhegyi férfi favásárlás közben.

- Mennyit tudnak ezzel spórolni?

- Hát, nem sokat. Nem sokat, mert ez is drága, meg a gáz is, úgyhogy, de hát addig, míg nincs az a borzasztó hideg, addig az egy cserépkályhával próbálunk.

A vásárlók úgy vélik, hiába emelkedik a tűzifa ára is, a télire szükséges mennyiséget mindenképp meg kell vásárolniuk.

Szollár Gyula: "Nagy a házunk, és valahogy be kell fűteni. A gázzal az borzalmas. Pedig van vegyes tüzelésű is, meg gázkazán, öntött vas gázkazán van, annak pedig aztán jó a hatásfoka, de mégis igen drága."

"Minél szegényebb valaki, annál inkább a tűzifa az a fűtési alternatíva, amit választ, már csak azért is, mert a gáznak és a szénnek emelkedik az ára, sajnos viszont követi a tűzifa is" - így Friderics Cecília, Nagyszentjános polgármestere.

A kétezer lakosú településen egyre többen fűtenek tűzifával.

Friderics Cecília polgármester, Nagyszentjános: "Nálunk a meglévő szociális segély mellett sok olyan rászoruló van, akit ki kellett segíteni tűzifával, volt köztük fogyatékkal élő, olyan családanya, aki egyedül neveli a gyermekét, olyan idős házaspár, ahol beteg an férj, és egy nyugdíjból tartják el magukat, az ilyen embereknek egy ezer forintos méterenkénti áremelés is gondot okozhat."

A községvezető a szeptembertől megváltozott lakhatási támogatástól várja, hogy idén télen senki se maradjon fűtés nélkül a faluban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.

2024. Április 19. 08:14, péntek | Helyi

Kevesebb ideig élünk, mint az uniós átlag

Több mint kétszer olyan fontos a szerepe az életmódunknak egészségi állapotunk meghatározásában, mint az egészségügyi ellátórendszernek.

2024. Április 19. 07:14, péntek | Helyi

Bokatörő csomagautomata a Jereváni úton

Március 8-án nyitott meg a Jereváni úton a megújult élelmiszerbolt, a bejárat mellett a nyitással közel egy időben a GLS csomagpontot helyezett el. A képeket nézve azonban valami nagyon nem oké.

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense