Városlista
2021. június 12, szombat - Villő

Hírek

2020. Március 04. 18:57, szerda | Belföld

Friss: Két koronavírusos beteget regisztráltak Magyarországon

Friss: Két koronavírusos beteget regisztráltak Magyarországon

Orbán Viktor jelentette be Facebookon szerdán, hogy megtalálták az első két koronavírus-fertőzöttet Magyarországon.

Két Magyarországon tanuló iráni diákot ápolnak a Szent László kórházban. Egyelőre tüntetmentesek, de a fertőzést meg tudták állapítani.

A miniszerelnök azt is elmondta, hogy ezentúl minden nap nem sokkal dél után sajtótájékoztatót tartanak a legújabb fejleményekről. „Mától kezdve a védekezés szakaszába léptünk" - mondta Orbán Viktor.

Szlávik János osztályvezető főorvos a bejelentés utáni rendkívüli sajtótájékoztatón elmondta, hogy a diákok fertőzöttségét szerdán állapították meg, a lakótársaikat is izoláció alá vonták.

Azt még vizsgálják, hogy hogyan kapták meg a betegséget, merre jártak Magyarországon. Addig izolációban maradnak, amíg teljesen fel meg nem gyógyulnak.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központ vezetője elmondta, hogy továbbra is folytatják a lakosság tájékoztatását mindenféle felületeken, Facebookon, telefonon, emailben.

Szlávik János elmondta, hogy az egyik diák maga jelentkezett szűrésre, hogy Iránban megfertőződhetett-e, a másikuk ellenőrzését pedig az enyhe tünetei ellenére kezdeményezték.

Magyarországon eddig 230 vizsgálatot végeztek el, valamennyi negatív eredménnyel zárult, tehát továbbra sincs koronavírusos személy - hangzott el korábban. A vizsgálatok száma egyre növekszik. A határokon eddig 413 embert, a repülőtereken pedig 5405 embert ellenőriztek.

Iránban az egyik legsúlyosabb a helyzet, Olaszország után itt van a legtöbb halálos áldozat, és fertőzött személyből is több mint kétezer van az országban.

Több környező országban is terjed
Az elmúlt hetek történéseinek fényében egyáltalán nem nevezhető váratlannak, hogy hazánkba is eljutott a fertőzés. Miután Olaszországban kitört az első európai tömeges lokális járvány, a szomszédos országokban is hamar megjelentek a fertőzöttek. Az olaszországi járvány az északi országrészre koncentrálódik, volt olyan nap, amikor 50 százalékkal nőtt meg a betegek száma. Jelenleg Olaszországban 2500 esetet regisztráltak, és 79-en haltak meg.

A fertőzés gyorsan továbbterjedt Ausztriára, Horvátországra, Svájcra is. Németországban vélhetően egy ottani cég Vuhanból érkezett alkalmazottja indította el a helyi járványt, és már legalább 158 esetet jelentettek.

Ausztriában eddig 27 ismert megbetegedést regisztráltak, Tirolban két koronavírus-fertőzöttet találtak, de Alsó-Ausztriában, Bécsben, Salzburgban és Stájerországban is vannak esetek. Az országban eddig 2120 tesztet végeztek, és az egészségügyi minisztérium szerint e héten fog eldőlni, hogy az ausztriai járvány milyen irányt vesz.

Horvátországban kilencen fertőzöttek
A hétvégén újabb fertőzöttet találtak Rijekában, akiről úgy hiszik, hogy egy már korábban felismert fertőzöttől kapta el a betegséget a városban. A kilenc horvát betegből négyet Zágrábban és hármat Rijekában ápolnak. A Horvátországban terjedő fertőzés híre negatívan érintette a zábrábi értéktőzsdét is: 8 milliárd kuna (361 milliárd kuna) vált köddé az eső részvényárfolyamok miatt.

Romániában eddig négy fertőzöttet találtak. Máramaros megyében egy 45 éves férfit, Temes megyében egy 38 éves nőt találtak, akikben kimutatták a koronavírust. Mindketten Olaszországban fertőződtek meg. Az első romániai beteg, akit csütörtökön regisztráltak, viszont negatív teszteredményeket produkált a legutóbbi hírek szerint. Romániában összesen 182 embert tartanak karanténban, és 8231 embert tartottak megfigyelés alatt.

Lengyelországban is találtak már fertőzöttet, és Csehországban talált két fertőzött amerikai diákról hamar kiderült, hogy Budapesten is jártak, mielőtt Brnóba utaztak volna tovább.

Mi történik most, hogy nálunk is megjelent a fertőzés?
Arra kell készülni, hogy hasonló események szemtanúi lehetünk, és hasonló hatósági intézkedések fognak történni, mint más érintett európai országokban. Az utazási korlátozások, illetve a karantén sem elképzelhetetlenek, bár ezek bevezetéséről talán még korai beszélni. Mindenesetre az emberek akkor cselekednek leginkább felelősségteljesen, ha követik a hatósági utasításokat és ajánlásokat.

A globális utasforgalom és kereskedelem gyakorlatilag kivédhetetlenné teszi, hogy egy világjárvány, amely a közeli országokban kicsúszott a hatóságok ellenőrzése alól, begyűrűzzön előbb-utóbb minden országba. Természetesen, ha kritikus helyzet alakul ki, sok olyan intézkedés válhat szükségessé, amely ma még elképzelhetetlennek tűnik, de az unió belső határainak lezárása elég valószínűtlen. A WHO általános ajánlása szerint az országhatárokat teljesen nem szabad lezárni, mert ez a kölcsönös segítségnyújtást teszi lehetetlenné, ami tovább nehezíti a járványellenes lépéseket, és súlyosbítja a ragály másodlagos károkozását.


Az egész országokat megfertőző járványok ma már elsősorban nem azért jelentenek óriási veszélyt, mert magában a betegségben meg lehet halni. Ha elszabadul a megbetegedések száma, végletesen túlterhelődhet az egészségügyi ellátórendszer, és a betegek nem jutnak ellátáshoz. Előfordulhat az is, hogy az elkülönítésük sem lesz lehetséges, ami tovább hajtja a járvány terjedését.

A járvány terjedésével extrém esetben előállhat az a helyzet, amikor az állam mindennapos működése kerül veszélybe. A boltokból kifogynak az alapvető élelmiszerek, nem lesz mentő, aki kimenjen a koronavírustól független balesetekhez, nem lesz szemétszállító, nem tartja karban senki a víz- és gázvezetékeket. Vagyis leáll az élet. Ez a mindenkit érintő veszély, nem az, hogy hányan halnak meg közvetlenül a vírus miatt.

Forrás: origo.hu

Fotó: MTI/Varga György

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 12. 07:00, szombat | Belföld

Nőtt a hazai villamosenergia- és gázfelhasználás

Magyarországon a villamosenergia-felhasználás 4168 gigawattóra (GWh) volt márciusban, 3,3 százalékkal több, mint egy éve, a földgáz belföldi felhasználása 9 százalékkal 42,6 petajoule-ra (PJ) nőtt

2021. Június 12. 05:00, szombat | Belföld

Okmányirodai ügyintézőt ítéltek börtönre embercsempészés segítése miatt

A Fővárosi Törvényszék - másodfokon - jogerősen 5 év börtönbüntetésre ítélt egy okmányirodai ügyintézőt,

2021. Június 11. 18:01, péntek | Belföld

Elkezdődött a 12-15 évesek oltásának regisztrációja

Elkezdődött a 12-15 évesek oltásának regisztrációja, a gyerek adataival a szülő regisztrálhat a vakcinainfo.gov.hu honlapon, majd néhány napos átfutás után, online lehet időpontot foglalni a nekik adható Pfizer-vakcinára

2021. Június 11. 16:03, péntek | Belföld

Kitüntették a legbecsületesebb 10 évest

A 10 éves fiú mindenkinek követendő példát mutatott.