Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Augusztus 12. 11:57, péntek | Helyi
Forrás: FLESCH NONPROFIT KFT.

„Kétlábúak, négylábúak, sőt….”

„Kétlábúak, négylábúak, sőt….”

Sajdik Ferenc grafikusművész, karikaturista kiállítása augusztus 18-tól Mosonmagyaróváron!

A tárlatot Szénási Ferenc karikaturista-grafikus nyitja meg augusztus 18-án, 17 órakor. Az eseményen köszöntőt mond Csiszár Péter a Flesch Károly Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, közreműködik a Theatrum Ad Flexum.

A sajátos stílusjegyeket magukon hordozó alkotások visszaidézik gyerekkorunkat. A nagy ho-ho-ho horgász és Pom Pom kalandjai ismét megelevenednek a Kossuth-díjas magyar grafikus alkotásai által.

Sajdik Ferenc saját elmondása szerint örökké vidám családba született. Édesapja, Sajdik Sándor korának legsikeresebb zsokéja volt, nevét Dunakeszin utca viseli. Fiatalon nyomdásznak készült, majd amikor a nyomdában az egyik karikatúra kliséjét nyomtatta, egyik pillanatról a másikra döbbent rá, hogy az ő pályája alighanem a karikatúra lesz.

1965-től harminc éven keresztül ontotta szellemes rajzait a Ludas Matyiban, az ország legismertebb szatirikus hetilapjában. Sokan az Ő kedvéért vették meg a lapot, esendő figurái belopták magukat mindenki szívébe, sajátos stílusjegyeivel teremtett sajdikos világa rabul ejtette, és ejti a szemlélőt. Karikatúrái megjelentek számos magazinban és napilapban, közel 300 könyvet illusztrált. Híres és máig igen népszerű rajzfilmsorozatai: A nagy ho-ho- horgász, és a Pom-Pom kalandjai. A sajátos stílusjegyeket magukon hordozó alkotások visszaidézik gyerekkorunkat. Generációk nőttek fel az általa rajzolt mesefigurák kalandjain.
Az összes létező díjat megkapta már (Príma Primissima Díjas, Kossuth -, Munkácsy -, és Hazám- díjas érdemes művész, Budapest, és Vác díszpolgára). Az általa megálmodott mesevilágból játszóteret építettek. Ő az egyetlen karikaturista, akinek állandó tárlata van az országban (Vácott). Nyolcvanöt évesen rajzfilmsorozatra kérték fel. Bázelben, a világ egyik legnagyobb karikatúramúzeumában több magyarral együtt ott van a halhatatlanok panteonjában. Sajdik Ferenc a magyar karikatúra művészet élő klasszikusa.

A kiállítás szeptember 18-ig látogatható nyitva tartási időben a Flesch Központban (Cím: Mosonmagyaróvár, Erkel Ferenc u. 14, H-9200). Szeptember 5-ig hétfőtől péntekig 14-18 óráig, szombaton 15-17 óráig, szeptember 5-től hétfőtől péntekig 10-12-ig, és 14-18 óráig, szombaton 16-18 óráig.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.

2024. Április 19. 08:14, péntek | Helyi

Kevesebb ideig élünk, mint az uniós átlag

Több mint kétszer olyan fontos a szerepe az életmódunknak egészségi állapotunk meghatározásában, mint az egészségügyi ellátórendszernek.

2024. Április 19. 07:14, péntek | Helyi

Bokatörő csomagautomata a Jereváni úton

Március 8-án nyitott meg a Jereváni úton a megújult élelmiszerbolt, a bejárat mellett a nyitással közel egy időben a GLS csomagpontot helyezett el. A képeket nézve azonban valami nagyon nem oké.

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense