Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2010. Június 01. 07:35, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Kétmillió kilométernyi „bűzrudat” füstölnek el

Kétmillió kilométernyi „bűzrudat” füstölnek el

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint a világon jelenleg évente nagyjából 3 millió ember halála vezethető vissza a dohányzás ártalmaira. A felmérések szerint a világon 1,3 milliárd ember cigarettázik, akiknek a 20 szá

 

Egy 151 országot felmérő kutatás szerint a serdülőkorú lányok mintegy 7, míg a fiúk majdnem 12 százaléka hódol ennek a káros szenvedélynek. Magyarország a dohányzást tekintve a világranglistán dobogós helyen áll. Évente 30 ezer ember veszíti életét a dohányzással összefüggő betegségek következtében. Ebben az évben a Nemdohányzó Világnap a nőket, a fiatal lányokat helyezi a középpontba. A dohányzás káros hatásaira és veszélyeire kívánja felhívni a figyelmet - írja a Magyar Kardiológusok Társaságának vasárnapi közleménye.



A dohányzás következtében elhunytak átlagosan nyolc évvel élhetnének tovább, ha leszoknának. Magyarországon a személyenkénti cigarettafogyasztás duplája a világátlagnak, vagyis fejenként több mint háromezer szál évente. Ezeket, ha egymás mellé helyeznék, dohányosonként 250 métert tenne ki. Ez azt jelenti, hogy a magyarok nagyjából kétmillió kilométernyi „bűzrudat" - az egyenlítő hosszának negyvennyolcszorosát - füstölik el évente - írja a közlemény.



Szakemberek szerint a dohányzás a tüdőrák okozta halálozás 90-95, az összes rákhalálozás 30-35, az idült gyulladásos légúti betegségek 80-85, míg a szív és érrendszeri betegségek 25-30 százalékáért felelős. A cigaretta okozta tragédiák elsősorban a középkorú, 40-50 éves embereket fenyegetik, akik átlag 20 évvel élhetnének tovább, ha nem hódolnának szenvedélyüknek. A WHO becslései szerint a világon jelenleg évente 3 millió ember halála vezethető vissza e káros szenvedély ártalmaira Ez a szám a következő évezred '20-as, '30-as éveire 10 millióra emelkedhet.


(FH)

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt