Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2020. Február 04. 07:28, kedd | Külföld

Kétszáz turista ragadt a fjordban

Kétszáz turista ragadt a fjordban

Csaknem 200 turista ragadt kedden Új-Zéland déli szigetén, a Milford Sound nevű fjordban, egy nemzeti park területén, mert az odavezető egyetlen utat a viharos esők annyira megrongálták, hogy járhatatlanná vált.

A fjord a szigetország legkedveltebb turista látványossága. Harmincegy túrázó rekedt egy menedékházban, ahova a földcsuszamlást követően kényszerültek. Egyesek könnyebben megsérültek.

A déli sziget katasztrófavédelmének közleménye szerint a hatóságoknak meg kell osztaniuk erőiket, mert a régióban többen kerülhettek hasonló helyzetbe. Várhatóan szerdán menekítik ki a területen ragadt 195 turistát, valamint a mintegy 200 szálloda személyzetét. A területre vezető utat egyébként egy hétre lezárták, mert annyira megrongálódott. Az embereket légi úton szállítják majd el.A Milford Sound fjord hatalmas hegycsúcsairól és vízeséseiről híres. A terület 120 kilométerre fekszik a legközelebbi várostól, Te Anautól.

A turisták azért kerültek szorult helyzetbe, mert a területen 60 óra alatt 1000 milliméternyi eső esett, csak kedd reggel 600 milliméternyi. A helyi meteorológiai intézet képviselője a Radio New Zealand rádióállomásnak azt mondta, hogy még a legtapasztaltabb időjárási szakértőket is meglepte a hirtelen jött nagy mennyiségű csapadék.

Az intézet előrejelzése szerint további esők várhatók, amelyek következtében a folyók kiléphetnek medrükből. Az áradás utakat zárhat el és elszigetelhet egyes közösségeket a külvilágtól.

Forrás: origo.hu

Kép: hirado.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt