Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2010. Október 17. 07:25, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Kétszáz kolontári nem akar hazatérni

Kétszáz kolontári nem akar hazatérni

A szombat reggeli adatok szerint összesen ötszáz ember költözött vissza a Veszprém megyei Kolontárra, amelyet az iszapömlés miatt ürítettek ki korábban. Körülbelül kétszáz ember nem akar visszamenni a faluba – közölte Dobson Tibor, a

A szintén iszapömlés sújtotta Devecseren összesen 700 ember hagyta el otthonát. Közülük 60-an vannak közösségi szálláson, a többiek rokonoknál, ismerősöknél húzzák meg magukat egyelőre.



Az iszapömlés az eddigi adatok szerint Devecseren 292, Kolontáron 47, Somlóvásárhelyen pedig 21 ingatlanban okozott károkat. A kárfelmérés folyamatos – mondta Dobson Tibor.



A mentésben, illetve takarításban most 700 ember vesz részt – katonák, rendőrök és tűzoltók. A katonák most egy 30 tonna teherbírású hidat építenek Kolontáron, ahelyett, amit elmosott az iszapfolyam. Kolontáron a védőgát és a Torna patak közötti 9 ház közül 7-et már lebontottak. A többi, mintegy 32 károsodott ház bontása csak a kárrendezés után kezdődhet el.



Egységesen léphetnek fel



Devecserben kárfelvételi centrum nyílt. A károsultakkal itt egy többoldalas adatlapot töltetnek ki, hogy egyénileg, majd összesítve is felmérjék a károkat, és így egységesen tudjanak fellépni igényükkel a kárt okozók, vélhetően a Mal Zrt. ellen.



Magyar György, a károsultak jogi képviselője elmondta: előzetes bizonyítási kérelemmel fordult az Ajkai Városi Bírósághoz. Abban bízik, hogy a napokon belül a térségbe érkező igazságügyi szakértők választ adnak majd arra a kérdésre, hogy miért szakadt át a zagytározó gátja, illetve milyen hatással van a környezetre a vörösiszap és az milyen károkat okozott az ingatlanokban. A jogász elmondta: a károsultak nevében már felszólította a Mal Zrt.-t, hogy tudassák: miként akarják megtéríteni a károkat. Magyar György úgy gondolja: mindenkinek olyan mértékű kártérítést kell kapnia, hogy úgy élhessen, mintha a katasztrófa be sem következett volna.



(FH, hírTV)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek

2024. Április 22. 15:29, hétfő | Belföld

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott