Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Július 05. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: orientpress

Ketten kigyógyultak a HIV-fertőzésből őssejtterápiát követően

Ketten kigyógyultak a HIV-fertőzésből őssejtterápiát követően

Két férfi azt követően, hogy rákos betegségére őssejtterápiát kapott, kigyógyult a HIV-fertőzésből is. Bár úgy tűnik, a kezelés hatékony volt, széles körben való alkalmazása azonban túlságosan drága lenne. Mindenesetre az eredmények új kezelési módszerek kidolgozásához vezethetnek - írja a Reuters.

Mindkét férfit Bostonban kezelték, HIV gyógyszereket kaptak, majd a limpfóma - a nyirokrendszer sejtjeinek rákos megbetegedése - miatt őssejttranszplantáción estek át. Mivel a transzplantációt követően nem találtak a HIV-re utaló nyomokat, Timothy Henrich, a Harvard Egyetem professzora bejelentette azt egy nemzetközi konferencián.

Bár még túl korai azt mondani, hogy a fertőzés teljesen eltűnt a szervezetükből, mindenesetre az egyik páciens 7, a másik már 15 hete nem szorul antiretrovirális kezelésre.

A kevésbé jó hír, hogy az őssejtterápia nem használható széles körben, hiszen nagyon drága, ugyanakkor a most szerzett tapasztalatok új utakat nyithatnak a HIV elleni küzdelemben. A két legújabb eset emlékeztet arra, amikor 2007-ben Timothy Ray Brown a világon elsőként gyógyult ki a HIV-fertőzésből, miután csontvelő-transzplantáción esett át leukémiás betegsége miatt.

Azonban jelentős különbségek vannak a két eset között. Míg Brown orvosa olyan donortól származó őssejtet használt, akinek egy ritka genetikai mutációja volt, ami ellenállóvá tette őt a HIV-fertőzéssel szemben. A két bostoni férfi viszont nem ilyen őssejtet kapott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során