Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2010. Szeptember 09. 07:41, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Kevésbé nőtt a diplomások munkanélküliségi rátája

Kevésbé nőtt a diplomások munkanélküliségi rátája

Csupán ötödannyival emelkedett a magyar diplomások munkanélküliségi rátája 2008 óta, mint a diploma nélkülieké - számol be az OECD legfrissebb oktatásügyi jelentéséről a Világgazdaság. A dokumentum szerint a felsőfokú végzettségű

 

Az OECD éves oktatásügyi jelentése szerint Magyarországon kiugró a különbség a diplomás és a felsőfokú végzettséggel bírók helyzete között. Miközben előbbiek munkanélküliségi mutatója alig több mint két százalékkal emelkedett 2008-2009-ben, utóbbiak esetében 11 százalékos növekedés volt tapasztalható. A diplomával bírók munkanélküliségi rátája továbbá masszívan négy százalék alatt marad az uniós országok átlagában, a jelenség pedig az idősebbek esetében is fellelhető.


Minden állam számára megtérül a diplomás munkaerő - állapítja meg a tanulmány. A vizsgált országokban egy diplomás átlagosan 119 ezer dollárral többet fizet be az államkasszába élete során, mint egy alacsony végzettséggel bíró állampolgár. A diplomával bírók esetében továbbá alacsonyabb a munkanélküliségi ráta is.



Alacsony a lemorzsoldás és sok 20 éven aluli tanul


A jelentés szerint a magyar állam kevesebbet költ oktatásra, mint az EU, vagy az OECD tagországainak átlaga. Pozitív eredménnyel zárt Magyarország a 20 éven aluli, iskolába járó fiatalok számát tekintve, az említett népesség nagyobb hányada vesz részt az oktatásban itthon, mint a nemzetközi szervezet országaiban átlagosan, nem jelentős továbbá a magyar lemaradás az idősebbek számát tekintve sem.


Az általános iskolai oktatás gyakorlatilag eléri a teljes magyar lakosságot, némi lemorzsolódás vehető azonban észre a középiskolai belépés során. A 15 és 19 év közöttieknek azonban még így is 90 százaléka járt iskolába, mely érték öt százalékponttal előzi meg az uniós átlagot, miközben az OECD országokban is csupán 82 százalékos arányról számol be a szervezet. Csaknem azonos arányban járnak iskolába a huszonévesek Magyarországon és az OECD tagországaiban iskolába, a harminc, illetve a negyven év felettiek esetében azonban lemaradnak a magyarok.



Kevés magyar tanul külföldön


Alacsony azonban a magyar hallgatók mobilitási kedve - számol be a felmérés. A külföldön tanuló magyar diákok 27,3 százaléka Németország egyetemeit választja, de népszerű Ausztria és Nagy-Britannia is. Kevés ugyanakkor a külföldiek száma is, a magyarországi egyetemisták csupán 3,3 százaléka érkezik a határon túlról, ez az érték pedig nem éri el az OECD-átlag felét sem. A külföldi hallgatók közül a legtöbben, nyolc százalékuk Szlovákiából érkezik.



A nők bére még mindig alacsonyabb


A jelentés szerint a nemi megkülönböztetés továbbra is él, a legképzettebb nők is csak a férfiak fizetésének háromnegyedét keresik meg. Aggasztó a helyzet a tanárok fizetésével kapcsolatban is: csupán Spanyolországban haladja meg ugyanis a diplomás átlagbért a pedagógusok fizetése. Magyarország a legrosszabb példák között szerepel e tekintetben: a tanárok keresete itthon az átlag 60 százalékát sem éri el.



(http://www.edupress.hu/)

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt