Városlista
2020. augusztus 12, szerda - Klára

Hírek

2012. Május 13. 14:05, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Kevesebb lesz a méz

Kevesebb lesz a méz

A lefagyott Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei akácosokban kevesebb mézet gyűjthetnek az idén a méhek – közölte az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) térségi szaktanácsadója.

Kovács Csaba elmondta, a becslések szerint méhcsaládonként 15–20 kilogramm átlagú akácméztermés várható, szemben a tavalyi 25–30 kilogramm közötti átlaggal. Hozzátette: a méhek által gyűjtött méz mennyisége természetesen a vándorhelyek állapotától függ, hiszen a februári–áprilisi fagy különböző mértékben károsította az akácfákat, s lesz olyan hely is, ahol mindössze néhány kilogramm mézre számíthatnak a méhészek.

Kovács Csaba tájékoztatása szerint a februári mínusz 20–25 fokos, valamint az április 10-ei mínusz 7–11 fokos fagy a legnagyobb kárt a nyírségi és a beregi tájegység akácerdőiben okozta, ott szinte teljesen lefagytak a virágok. A megye többi területén is kevesebb virág nyílt, általában fél- és kétméteres sávban virágoznak az akácfák. Ez a dombtetőkre és a domboldalakra jellemző, a sík területeken jóval kevesebb a méheket csábító szirom – mondta.

A méhészeti szaktanácsadó megjegyezte, hogy hétfőn és kedden esős időjárás akadályozta a méheket a mézgyűjtésben, és a hét végén is kedvezőtlen időjárást jósolnak a meteorológusok, pedig most kellene igazán a jó idő.

Becslés

Szabolcsban az országos méhészeti egyesületnek 1570 méhész a tagja, s rajtuk kívül még 80–130 között van azoknak a száma, akik méhészettel foglalkoznak, de nem tartoznak a szervezethez. A méhcsaládok számát 90 ezerre becsülik a megyében, így várhatóan 13 500–18 000 mázsa akácméz begyűjtése várható a szabolcsi méhészeknél. Kovács Csaba megjegyezte: két hét múlva már pontosabb számot közölhet az OMME a jelenlegi becslések helyett.

A szaktanácsadó kitért arra is, hogy az idei tavaszon a repcevirágzás sem hoz jó méztermést a szabolcsi méhészeknek. Az őszi kevés csapadék miatt rosszul keltek a repcetáblák, 60–70 százalékukat kiszántották a gazdálkodók, s helyére kukoricát és napraforgót vetettek.

A februári és áprilisi fagy is károsította a sárgán virágzó táblákat, így jelentősen szűkült a méhek vándorhelye, jóval kevesebb virágmézet gyűjthetnek. Jó, ha néhány kilogrammos átlagot hoznak a repcetáblák – mondta a szakember.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 12. 16:04, szerda | Belföld

Magyarországon nem állt le a filmes élet

Magyarországon nem állt le a filmes élet a koronavírus-járvány miatt, az elmúlt hónapokban is azon dolgoztak, hogy a mintegy húszezer hazai szakembernek folyamatos munkát biztosítsanak

2020. Augusztus 12. 13:40, szerda | Belföld

A fél országban ismét zivatarra figyelmeztetnek

Zivatarveszély miatt a fél országra figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

2020. Augusztus 12. 13:01, szerda | Belföld

Több ezer éves kelta kést találtak egy szolnoki férfinél

Muzeális értékű kelta kést találtak egy férfinél a rendőrök Szolnokon - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szerdán a police.hu honlapon.

2020. Augusztus 12. 09:43, szerda | Belföld

Huszonkettővel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon

Huszonkettővel, 4768-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, újabb elhunyt nincs - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán.