Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2010. Szeptember 11. 17:00, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

Kevesebb termés, szorító árverseny: fejlesztésekkel erősödhetnek a Győr-Moson-Sopron megyei borászok

Kevesebb termés, szorító árverseny: fejlesztésekkel erősödhetnek a Győr-Moson-Sopron megyei borászok

A kedvezőtlen időjárás és a gombafertőzések megtizedelték a szőlőtermést a hazai borvidékeken, így még az is előállhat, hogy a belföldi keresletet sem elégíti ki a termelés. Valódi hiánytól mégsem kell tartani, mert az olcsó és s

"Négy hordó rizlingem volt, most kettő jó lesz, ha megtelik." Szabó Jenő sokorópátkai pincéjében tavaly 2600 liter olaszrizling és 2000 liter kékfrankos töltötte meg a hordókat. A borosgazda azt mondja, idén fehérborból nem lesz több 1600-1700 liternél, és vörösborból sem várható ennél nagyobb mennyiség.

Szabó Jenő borosgazda, Sokorópátka:

"A peronoszpóra lisztharmat kicsit megtámadta a szőlőket különösen a vörösborok lesznek lényegesen kevesebb mennyiségben országos szinten is. A fehérbor viszonylag azért több, de én szerintem a tavalyinak csak a kétharmada lesz meg, nekem legalábbis."

A gazdák úgy vélik, a kevesebb bort még jobban meg kell becsülni, így az olcsó, külföldi borokkal való árversenybe nem tudnak és nem is akarnak beszállni.

"Minőségi bort állítunk elő, tehát nem tudunk az árakkal lemenni, és versenyezni a velünk szemben lévő uniós államokból érkező kétliteres, négyszáz forintos palackokkal."

Tar Attila borász komoly fejlesztéseket tervez az ültetvények, a pincészet és az értékesítés területén egyaránt. Azt mondja, csak az a gazda teremthet magának biztonságot, aki megtartja a saját hazai piacát, és képes külföldi megrendeléseket is szerezni.

Tar Attila borász, Tényő:

"Az ültetvénytelepítésre megvannak a szükséges támogatási formák, élek is vele. Következő évben 15 hektárt fogunk felújítani, újratelepíteni. Magát, a művelő eszközökhöz, a feldolgozó gépészháttérhez legalább 50 %-os támogatást kellene, hogy elérjünk, mert különben ez egy nagyon hosszú távú befektetés, tehát nagyon lassan térül meg."

A kormány még az idén új támogatási forrásokat nyit a gazdáknak, hogy ezzel is elősegítse a fejlesztéseket.

Kardeván Endre államtitkár, Vidékfejlesztési Minisztérium:

"Hamarosan megjelenik, még az idén, heteken belül egy olyan támogatási rendelet, ami alapján tudnak vásárolni maguknak borászati eszközöket, nem kis pénzről van szó, 7,5 millió euróról van szó, amire lehet pályázni."

Az államtitkár utalt arra is, hogy a szaktárca fontosnak tartja a borászok adminisztrációs terheinek a csökkentését, továbbá a jövedéki szabályok egyszerűsítését.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 09:13, péntek | Helyi

Tízezrek az AHFSZ majálisán

Tízezrek látogattak el idén is az Audi Hungária Független Szakszervezet családi napjára.

2024. Május 03. 08:15, péntek | Helyi

Büntetőfékezés: „Csüccs vissza és menjél”

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség egy 38 éves férfival szemben, aki büntetőfékezéssel akart megoldani egy közlekedési konfliktust.

2024. Május 03. 07:11, péntek | Helyi

Ismét bringajelölés lesz Győrben

A kerékpárok speciális pasztával történő megjelölése a győri kerékpár tulajdonosok számára változatlanul ingyenes lesz – tájékoztat közösségi oldalán a Győr-Moson-Sopron vármegyei Rendőrség.

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.