Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Július 01. 14:25, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Kevesebbet fizetünk az áramért

Kevesebbet fizetünk az áramért

Átlagosan öt százalékkal csökken az áram ára július 1-től. A korábbi kormánydöntésnek megfelelően év végéig tart a kilakoltatási moratórium. További változás, hogy nagyobb büntetés jár a Volánbusz járatain jogosulatlanul utazók

Csütörtöktől devizaalapú hitelnél nem lehet jelzálogot bejegyezni - a nemzetgazdasági miniszter tájékoztatása szerint a parlament erről 2-3 héten belül tud majd dönteni, de az intézkedés visszamenőleges hatályú lesz. A határidőről Matolcsy György elmondása szerint a bankok már értesültek. Döntött a kormány arról is, hogy év végéig tart a kilakoltatási moratórium. Azt a jogszabályt szeptemberig dolgozzák ki, amely szerint a lakáshitelüket fizetni nem tudó adósok ingatlanait a Nemzeti Eszközkezelő Társaság veheti majd át.


Öt százalékkal olcsóbb


Csütörtöktől átlagosan öt százalékkal olcsóbb a lakossági elektromos áram - ez szolgáltatótól függően 146-576 forinttal csökkenti a havi számlát. Az ismét bevezetett hatósági árszabályozástól további 4-5 százalékos csökkenést várnak a szakemberek. Az azonban a kormány és a szolgáltatók egyezkedésén dől majd el, hogy melyik tarifaelemen spórolnak. A rendszerhasználati díj eddig is hatósági áras volt, ennek csökkentésére a rendszerirányító nem lát lehetőséget. Szakértők szerint az áramtarifát érdemben a jelenleg 25 százalékos áfa csökkentése mérsékelné, ami azonban a költségvetésben jelentős bevételkiesést okozna.

Drágul viszont a távhőszolgáltatás - Budapesten csaknem 7, Debrecenben pedig 8,1 százalékkal. Egy átlagos budapesti lakás éves díja így 200 ezer forint környékére nő. A Főtáv a földgázárak emelkedésével indokolja az áremelést, amelynek mértékéről már áprilisban döntöttek.

Bűnös, fizess!

Emelkedik a pótdíj a Volánbusz járatain, aki például megszegi a dohányzási tilalmat, ruhájával vagy csomagjával bekoszolja a buszt, vagy éppen tiltott tárgyat vagy nem megengedett élő állatot visz magával, 8 ezer forintot kell fizetnie. Aki jegy nélkül, érvénytelen jeggyel, bérlettel, utazási igazolvánnyal akar utazni, esetleg eltitkolja a jegyvizsgáláshoz szükséges személyes adatait, 6 ezer forintos pótdíjra számíthat.


Parkolási szabályok


A hónap első napjától életbe lép az új parkolási szabályozás is. Eszerint a szolgáltatás az önkormányzat feladata, vagy olyan gazdasági társaságé lehet, amely kizárólagos önkormányzati tulajdonban van. Egy ehhez kapcsolódó másik jogszabály a maximális parkolási díjról rendelkezik. Ennek értelmében a díjat a 95-ös ólmozatlan benzin előző évi átlagárához viszonyítják, annak legfeljebb kétszeresét lehet beszedni óránként. A legmagasabb parkolási díj 544 forint óránként, ami körülbelül 15 százalékkal kevesebb a korábbi maximumnál. Ezzel összefüggésben csökkennek a pótdíjak is: míg korábban ötvenszeres volt a maximálisan kiszabható büntetés, addig most negyvenszeres lesz. Nem lehet késedelmi kamatot felszámítani, a pótdíj kivetése előtt pedig türelmi időt kell biztosítani.


(hírTV,FH)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -