Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. Április 07. 07:41, csütörtök | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Kevesen látják Isten büntetését a természeti katasztrófákban

Kevesen látják Isten büntetését a természeti katasztrófákban

Friss amerikai felmérés szerint még az istenhívők közül is kevesen vélik úgy, hogy a természeti katasztrófákkal egy felsőbb hatalom sújtaná az embert annak bűneiért. Az árvizek, földrengések gyakoriságában inkább a klímaváltozás

Természetes vagy természetfeletti?

A Japánt sújtó természeti katasztrófát követően elvégzett friss kutatás szerint még az istenhívő amerikaiak is csak kis számban hajlanak arra, hogy a Teremtő büntetését lássák a földrengésekben, árvizekben és más katasztrófákban. A Public Religion Research Institute által lebonyolított felmérés szerint tízből hét amerikai hisz olyan Istenben, akivel az egyén kapcsolatot teremthet, és 56 százalékuk véli úgy, hogy ez az Isten kontrollál mindent, ami a világban történik. Ennek ellenére tízből csak négyen hajlanak arra, hogy a természeti katasztrófákban a természetfeletti hatalom megnyilvánulását lássák, és tízből csak alig hárman gondolják úgy, hogy Isten az egyének bűneiért ilyen formában büntetné a társadalmat.

Ez utóbbi megállapítás alól csak a fehér bőrű evangélikusok képeznek kivételt: körükben ugyanis tízből hat azok aránya, akik a katasztrófákban Isten megnyilvánulását sejtik, és tízből öt azoké, akik szerint az egyének bűnei alapján az egész társadalom megítéltetik. A más protestáns felekezethez tartozók és a katolikus keresztények körében ötből egy hívő szerint az egyének hibáiért a társadalmat büntetések sújtják.

Azon 44 százalékkal ellentétben, akik a természeti katasztrófák súlyosságában a végítélet bizonyságát látják, felekezettől függetlenül tízből közel hat amerikai gondolja úgy, hogy a fokozódó klímaváltozásnak köszönhető inkább a katasztrófák intenzitása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.