Városlista
2023. május 30, kedd - Zsanett, Janka

Hírek

2010. Január 07. 13:33, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Kézbesítői sztrájk: „jogtalan a postások elbocsátása”

Kézbesítői sztrájk: „jogtalan a postások elbocsátása”

Több ponton is jogszerűtlen a sztrájkban résztvevő postások elbocsátása a Kézbesítők Szakszervezete szerint. Tusz Ferenc, az érdekképviselet elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta: a szegedi esetek mellett a többi között Budapes

Tusz Ferenc úgy fogalmazott: a postások elbocsátása teljességgel jogtalan volt, sztrájkban való részvételre hivatkozva ugyanis nem lehet senkit elküldeni. A jogszerűtlen intézkedés ellen a bíróságon lép fel az érdekképviselet. A munkabeszüntetést szervező Kézbesítők Szakszervezetének elnöke elmondta: nemcsak Szegeden, hanem például Budapesten, Veszprémben és Nyíregyházán is felmondólevelet kaptak az érintett postások.

Pert indított a Posta

A Magyar Posta jogalap nélkülinek ítélte a munkabeszüntetést, ezért pert indított. Tomecskó Tamás, a szervezet szóvivője csütörtökön közleményben tájékoztatott a Posta álláspontjáról: arányos és jogszerű munkaügyi döntéseket hozott a Magyar Posta a sztrájkban résztvevőkkel szemben. A társaság jogellenesnek tartja a sztrájkot, ezért rendkívüli felmondással több mint 20 dolgozó munkaviszonyát megszüntették, mások pedig írásbeli figyelmeztetést kaptak. A posta kártérítést kér a munkabeszüntetést szervező szakszervezettől.

A Magyar Posta a sztrájk előtti tárgyalások során többször is felhívta a szakszervezet figyelmét a lépés jogtalanságára - fogalmaz a közlemény. Ennek ellenére a Kézbesítők Szakszervezetének felhívására 2009. december 22-én 150, egy nappal később pedig 100 dolgozó nem vette fel a munkát. A társaság a munkabeszüntetés első napján a Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz fordult, amely december 28-án a munkaadónak adott igazat, vagyis kimondta a sztrájk jogellenességét. A posta álláspontja szerint a munkabeszüntetés súlyosan sértette a társaság jogos gazdasági érdekeit, csorbította a társaság jó hírnevét és alkalmas volt arra, hogy megingassa a lakosság és az üzleti ügyfelek 35 ezer postásba és a postai szolgáltatásokba vetett bizalmát.

A közlemény szerint a Magyar Posta mindenkor fontosnak tartotta a társaságnál működő érdekképviseletekkel az együttműködést, nagy jelentőséget tulajdonít a szakszervezetek véleményeinek, jogos követeléseiknek, elismeri és tiszteletben tartja a sztrájkhoz való jogot.

Mint arról már a Független Hírügynökség beszámolt: azonnali hatállyal elbocsátottak nyolc szegedi kézbesítőt, köztük szakszervezeti vezetőket és tisztségviselőket. A postások a csütörtöki munkakezdéskor kapták kézbe a rendkívüli felmondásukat, amelyben a lépést azzal indokolta a munkáltató, hogy részt vettek a legutóbbi (december 22-i) sztrájkban.

(FH)


Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 29. 20:46, hétfő | Belföld

Zavargások Koszovóban - 20 magyar békefenntartó megsérült

A jelenlegi információk szerint több mint 20 magyar katona sérült meg, közülük 7 fő súlyosan, állapotuk stabil. A sérült magyar katonákat a Magyar Honvédség további kezelésre légi úton, Magyarországra szállítja.

2023. Május 29. 06:00, hétfő | Belföld

Kötélpályán hoztak fel egy szikláról lezuhant fiút a mélyből a tűzoltók Vértestolnánál

Lezuhant egy túrázó a Pes-kő-barlangnál Vértestolna közelében vasárnap, a tűzoltók kötélpályát építették ki, hogy a 15 éves fiút felhozzák a mélyből - mondta el a Komárom-Esztergom Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szó

2023. Május 29. 06:00, hétfő | Belföld

A héten is kora nyárias idő várható, sok napsütéssel

2023. Május 28. 11:13, vasárnap | Belföld

Csaknem 800 doboz cigi lapult a kárpitok alatt

Csaknem 800 doboz zárjegy nélküli cigarettát találtak a pénzügyőrök egy bolgár kisbuszban