Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Június 25. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: MNO

Kezd megharagudni Amerika

Kezd megharagudni Amerika

Az amerikai külügyminiszter figyelmeztette hétfőn Kínát és Oroszországot, hogy megterhelheti az Egyesült Államokhoz való viszonyukat, ha bebizonyosodik, hogy előre tudtak Edward Snowden volt amerikai titkosszolgálati alkalmazott útjairól.

„Mélyen nyugtalanító” lenne, ha kiderülne, hogy Moszkvában és Hongkongban előre tudták, hogy Snowden oda akar utazni, és megengedték ezt – mondta John Kerry Újdelhiben. „Kiadatási egyezmény van (érvényben) Hongkonggal, és ha már megérkezett oda a kikérő jelzés (amerikai részről), akkor nagyon kiábrándító lenne, ha kiderülne, hogy szándékosan engedték föl a repülőgépre” – fogalmazott az amerikai külügyminiszter, hozzátéve, hogy ez esetben az ügy „hatással lenne a (kétoldalú) viszonyra, következményei lennének.” Ugyanez vonatkozik Oroszországra is – mondta. John Kerry megjegyezte, Snowden talán azért menekül Kína és Oroszország segítségével az igazságszolgáltatás elől, mert ez a két ország „az internetszabadság oly erős bástyája”.
Nem volt a gépen Snowden

Edward Snowden kiszivárogtatta a sajtónak az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által végzett titkos adatmegfigyelés részleteit. A harmincéves férfi ellen pénteken vádat emeltek az Egyesült Államokban. Az NSA volt informatikusa vasárnap Hongkongból az orosz fővárosba utazott, és úgy volt, hogy hétfőn Kubába utazik tovább, de nem volt rajta azon a repülőgépen, amelyre jegyet foglalt, és most nem lehet tudni, hol van. Az amerikai hatóságok érvénytelenítették Snowden útlevelét. Az Egyesült Államok vasárnap azt kérte a nyugati félteke azon államaitól, amelyeken Edward Snowden átutazhat, illetve amelyekben menedéket kérhet, hogy csak hazatérni engedjék a körözött kiszivárogtatót. Az Egyesült Államok nem kötött kiadatási egyezményt Oroszországgal, de Kubával és Ecuadorral igen. Egy ilyen kölcsönös megállapodásnak azonban nincs jelentősége akkor, ha az illető ország politikai menedékjogot ad Snowdennek. A férfi menedékjogot kért Ecuadortól, ahová Kuba érintésével tudna eljutni Moszkvából. Holléte bizonytalan. Julian Assange, a WikiLeaks alapítója azt állította egy telefonbeszélgetésben, hogy „biztos helyen van”, és valószínűleg nem csak Ecuadortól kért menedéket.

A Fehér Ház szerint rossz pártfogókat választott az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) kémkedéssel vádolt volt informatikusa. Washington szerint az ügy rossz hatással lehet a kínai-amerikai viszonyra.
Ecuadori okmányokkal szállt repülőre

Elmondta azt is, menekülteknek járó utazási okmánnyal látta el Ecuador Edward Snowdent, aki ennek köszönhetően tudott elutazni Hongkongból Moszkvába. Az Ecuador londoni nagykövetségén bujkáló Assange telefonos sajtótájékoztatóján ugyanakkor rámutatott, ez még nem jelenti azt, hogy a volt amerikai titkosszolgálati alkalmazott politikai menedékjogot kap a latin-amerikai országban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).