Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Február 17. 17:17, hétfő | Belföld

Kézigránátot dobtak a jegyző házára Szentesen

Kézigránátot dobtak a jegyző házára Szentesen

Az ügyészség 2017 decemberén gyilkossági kísérlet miatt emelt vádat egy szentesi férfi ellen, mert 2006. augusztus 21-én kézigránátot dobott a szentesi önkormányzat jegyzőjének lakására.

A Szegedi Törvényszék 2018. november 28-án felmentette őt a vád alól, mert nem találtak ellene elegendő bizonyítékot. A döntés ellen az ügyészség a férfi bűnösségének megállapítása és fegyházbüntetés kiszabása miatt fellebbezett, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára. A férfi ügyében február 18-án kedden délelőtt tartják a tárgyalást.

A támadónak évek óta voltak konfliktusai a jegyzővel. Úgy gondolta, hogy számára kedvezőtlen döntéseket hozott.

A férfi családjával együtt egy szentesi sörözőt üzemeltetett, ahol a jegyző még 2001 áprilisában betiltotta a zeneszolgáltatást, majd, mivel ez nem történt meg, 2002 szeptemberében bírságot fizettetett a férfi apjával.

Az ügyben közel egy évig zajlott a per. A férfi úgy érezte, a jegyző direkt neki akar keresztbe tenni a határozatával. Ezért felháborodásában 2003-ban az egyik helyszíni ellenőrzés után egy téglát dobott a jegyző lakásába,ekkor senki nem sérült meg.

2006 nyarán, miután a férfi Németországból hazatért, a tiltás ellenére több napos zenés-táncos rendezvényt tartottak a sörözőben.

A jegyző emiatt ismét figyelmeztette a férfit, hogy ilyen eseményt nem tarthatnak, és hozzátette, hogy ha nem veszik figyelembe a felszólítást, ismét pénzbírságot fog kiszabni rájuk.

A söröző ügyével egy időben a férfi gyerekének elhelyezésével kapcsolatban is eljárás indult a Szentesi Polgármesteri Hivatalban, miután a férfi élettársa 2006. július 21-én eltűnt. A gyámhatóság ugyan ideiglenesen a férfinél helyezte el a gyereket, de pert indított a bíróságon, hogy megállapítsák, alkalmas-e a gyereknevelésre.

A két ügyben hozott döntések miatt a férfi 2006. augusztus 21-én felkereste a jegyzőt, hogy számonkérje. Mivel személyesen nem tudott vele találkozni, munkatársai előtt hangosan kritizálni kezdte őt is és döntéseit is, és közölte az egyik ügyintézővel, hogy "Ez volt a jegyző utolsó dobása!", majd dühösen távozott.

A férfi beszerzett egy kézigránátot.

Augusztus 22-én éjjel fél 3-kor elment a jegyző lakásához, hogy bosszút álljon rajta. Bár tudta, hogy az egész családja otthon van, és hogy akár meg is ölheti őket,

a lakás előtt élesítette a gránátot, és az ablakon át megpróbálta bedobni a lakásba. A gránát az ablakkeretnek ütközött, és visszapattant az erkélyre, ott robbant fel. A férfi ezzel 350 ezer forintos kárt okozott. Nem sérült meg senki.

Az elsőfokú ítélet szerint az eljárás során nem lehetett egyértelműen megállapítani azt, hogy 2003-ban a férfi dobta-e a téglát a jegyző lakásába, mint ahogy azt sem, hogy a kézigránátos támadó is ő volt -e.

A férfit felmentették a vád alól, mert nem találtak ellene elegendő bizonyítékot. Az elsőfokú ítélet szerint "ismeretlen személy" követte el a cselekményeket. A tárgyalás kedden 9 órától folytatódik a másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtáblán.

Forrás: origo.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.