Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Július 04. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

K&H: 'Nem engedheti el a kormány a forint árfolyamot'

K&H: 'Nem engedheti el a kormány a forint árfolyamot'

Az MNB adatai szerint március végén a GDP arányos államadósság 82,4 százalékot ért el. A május közepén közölt 1,5 éves csúcsnál is magasabb volt március végén az államháztartás bruttó adóssága a GDP százalékában. Az okokról a K&H vezető elemzője beszélt a Gazdasági Rádiónak.

Németh Dávid azt mondta, az adósságállományt 480 milliárd forinttal a nettó adósságfelvétel, 470 milliárddal pedig a forint leértékelődése növelte. Németh Dávid szerint ebben a helyzetben nem engedheti el a forint árfolyamot a kormány, hogy így lendítse fel a gazdaságot.

A május közepén közölt 1,5 éves csúcsnál is magasabb volt március végén az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számolt adóssága a GDP százalékában. A Magyar Nemzeti Bank hétfőn reggel tette közzé a végleges adatokat az első negyedéves pénzügyi számlákról, ezek alapján a GDP-arányos adósság 82,4 százalék lett, míg az előzetes számlák 82,2-ről szóltak.

A növekedés annak köszönhető, hogy a KSH csökkentette a korábbi GDP-adatait, így nominálisan kisebb nevezőre kell vetíteni a 23 340 milliárdnyi bruttó adósságot. Maga a nominális adósság mértéke nem változott a májusban közölthöz képest, vagyis az éves megugrás 960 milliárd forintot tesz ki.

Az MNB kimutatása szerint az adósságállomány növekedéséhez az első negyedévben a nettó adósságfelvétel 484 milliárd forinttal járult hozzá, a forint leértékelődésének adósságnövelő hatása pedig 470 milliárd forint volt. Az államháztartás nettó tartozása, 17 315 milliárd forint, a GDP 61,1 százalékát tette ki 2013 első negyedévében. Az előzetes közlés szerint a nettó tartozás 17 338,8 milliárd forint volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk