Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2010. Február 03. 11:30, szerda | Helyi
Forrás: kk

Kiállítás nyílik Győrött Kolonics György emlékére

Kiállítás nyílik Győrött Kolonics György emlékére

Győrött is látható lesz a Kolonics, a Sportlegenda címmel rendezett kiállítás, amelyet a Kolonics György Alapítvány szervezett a pekingi olimpia előtt tragikus hirtelenséggel elhunyt ké

Kolonics György kétszeres olimpiai és tizenötszörös világbajnok kenus 2008. július 15-én, a pekingi olimpia előtt néhány héttel edzés közben hunyt el tragikus hirtelenséggel.

- Koló az elmúlt évtized legjelentősebb magyar sportolója volt - fogalmazott a kiállítás szervezője, Gajárszki ron, aki öt évig volt Kolonics csapattársa a Csepeli Kajak-Kenu Egyesületnél. - Egymást közt Kenusistennek hívtuk. Szerény, segítőkész ember volt, példaképnek való. Fontos, hogy megmaradjon a köztudatban, ezért is szervezzük ezt a kiállítást.

Az rkád átriumában megtekinthető majd a két kenu, melyekkel olimpiát nyert: a párossal 1996-ban Atlantában Horváth Csabával, az egyessel 2000-ben Sydneyben. Emellett látható a lapátja és a nagyjából félezer érmei közül a legfontosabbak. Egy 50 darabból álló fotósorozat bemutatja élettörténetét gyermekkorától egészen tavaly júliusig, egy emlékfalon pedig csapattársai kézlenyomatuk mellett rövid írásokkal emlékeznek meg róla, amit a látogatók is megtehetnek egy másik falon. Készült egy óriástérkép, melyen minden olyan helyszínt bejelölnek, ahol a sportlegenda edzőtáborozott és versenyzett. Két tévén a vele készült riportokat lehet megtekinteni.

Kolonics György több alkalommal járt Győrött, így például a maratoni világbajnokságok alkalmával is.
A Kolonics György Alapítvány - amit barátok, ismerősök, sportszakemberek és intézmények kezdeményezésére, a család hozzájárulásával és részvételével hoztak létre - a kiállításon szeretné a sportágat bemutatni és népszerűsíteni. gy a kenuzás története, a hajók fejlődése és a lapát változása is nyomon követhető majd. A kenu-szimulátorban pedig bárki kipróbálhatja, milyen érzés evezni. Az ingyenesen látogatható kiállítás február 7-től március 6-ig tart nyitva a győri rkádban.

Több egykori barát, ismerős és csapattárs tart interaktív tárlatvezetést a vasárnap reggel nyíló kiállításon. A sorban az első Kammerer Zoltán, a Graboplast-VSE háromszoros olimpiai bajnok kajakosa, az egykori versenyzőtárs lesz, aki a nyitás napján délután 3 és 6 óra között várja a látogatókat.

A kiállítás a Kolonics György Alapítvány szervezésében Győr Megyei Jogú Város nkormányzata, a Magyar Kajak-kenu Szövetség és az rkád Győr támogatásával valósul meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 09:12, kedd | Helyi

Tűz volt a Pannonhalmi Főapátságban: gyakorlatoztak a tűzoltók

A feltevés szerint egy mosógép hibásodott meg, egy dolgozót kellett kimenteni a sűrű füstből.

2024. Április 23. 08:16, kedd | Helyi

Újra jöhet az üzemanyagárstop? – A héten dönthet a kormány

A kormány nagy valószínűséggel a héten, szerdán fogja tárgyalni, hogy beavatkozzon-e az üzemanyagárak alakulásába.

2024. Április 23. 07:11, kedd | Helyi

Szerdán nincs ügyfélfogadás a rendőrségen

Szent György nap a rendőrség napja, emiatt szünetel az ügyfélfogadás szerdán a rendőrkapitányságokon és a határrendészeti kirendeltségeken – olvasható a police.hu oldalon.

2024. Április 22. 09:13, hétfő | Helyi

Az egyik polgármesterjelölt nem akar beszélgetni

Magyarázattal tartozunk nézőinknek, hallgatóinknak és olvasóinknak, hogy a múlt héten miért nem folytatódott a választási műsorunk.