Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Március 27. 08:19, kedd | Belföld

Kiderült melyik Magyarország első két Michelin-csillagos étterme

Kiderült melyik Magyarország első két Michelin-csillagos étterme

Az Onyx lett Magyarország első két Michelin-csillaggal jutalmazott étterme. Megőrizte Michelin-csillagát a Costes Dowtown, a Costes, a Borkonyha. – jelentették be hétfő este a Michelin-gálán Budapesten.

A Magyar Tursiztikai Ügynökség (MTÜ) rendezésében és szervezésében pazar designnal köszöntötték a vendégeket a Várkert Bazárban.

A Michelin-kalauz az ismert francia gumigyár gondozásában jelenik meg és a francia gasztronómia bibliájaként tartják számon. Mészáros Ádámnak, az Onyx séfjének Michael Ellis, a Michelin Guide nemzetközi igazgatója adta át az elismerést jelképező séfkabátot és a kiadványt, amelyben ezúttal két csillaggal szerepel az étterem.

Az Onyx lett Magyarország első két Michelin-csillaggal jutalmazott étterme. Megőrizte Michelin-csillagát a Costes Dowtown, a Costes, a Borkonyha. – jelentették be hétfő este a Michelin-gálán Budapesten.

A Michelin-kalauz az ismert francia gumigyár gondozásában jelenik meg és a francia gasztronómia bibliájaként tartják számon. Mészáros Ádámnak, az Onyx séfjének Michael Ellis, a Michelin Guide nemzetközi igazgatója adta át az elismerést jelképező séfkabátot és a kiadványt, amelyben ezúttal két csillaggal szerepel az étterem.


Az Onyx konyháján nagyon sok műhelymunka folyik

A séf elmondta, hogy az Onyx konyháján nagyon sok műhelymunka folyik, a csapat minden tagjának van lehetősége az ötletelésre. Mészáros Ádám 2016 augusztusában vette át az Onyx vezetését, kezdetben azon dolgozva, hogy megmaradjon a korábban már elnyert Michelin-csillag. Mint mondta, rengeteg energiát fektettek a megújulásba is. “Biztosan teher is bizonyos szinten a két Michelin-csillag.

Eddig is sok múlt rajtunk, hiszen nagyon fiatalon vettem át a konyhát, de a csapattal mindig is célként lebegett a szemünk előtt, a két csillag. Azt, hogy ez ilyen gyorsan megtörtént, azoknak köszönhetem, akik mellettem állnak és dolgoznak.” – emelte ki Mészáros Ádám.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója szerint komoly elismerése a magyar gasztronómiai világ fejlődésének, hogy egyik éttermünket két csillaggal is elismerték a szakemberek. “Kétségbevonhatatlan bizonyítéka ez annak, amit az utóbbi időben hangsúlyozunk: Magyarországon a gasztronómiai forradalom időszakát éljük."

A két csillagos elismerés kimagasló teljesítmény

A két csillagos elismerés kimagasló teljesítmény, hiszen nincsen két csillagos étterme Csehországnak, Lengyelországnak, Horvátországnak, ahogy Norvégiának és Finnországnak sincs. "Büszke vagyok a séfjeinkre, az éttermeinkre, a gasztronómiánkra." – mondta, hozzátéve: bízik abban, hogy gyarapodni fog a csillagok száma. “A következő cél a három Michelin-csillag és hogy vidéken is legyen Michelin-csillagos éttermünk.” – emelte ki.

A vezérigazgató arról is beszélt, hogy “a magyar turizmus rekordokat dönt, és a célunk az, hogy Magyarország felkerüljön a gasztroturisták térképére is. A gasztronómiai turizmus egyre inkább felértékelődik a világ turizmusában.

Azt tapasztaljuk, hogy egy térség gasztronómiai kínálata meghatározó lehet az utazási döntés meghozatala során. Célunk eléréséhez ez a mostani esemény is hozzájárulhat, hiszen a magyar sajtó mellett spanyol, olasz, görög, francia, német és brit újságírók is szép számmal érkeztek, akik hírünket viszik a világban.” – tette hozzá Guller Zoltán.

Ajánlott étteremként bekerült a kalauzba az Olimpia étterem, Széll Tamás étterme a Stand 25 pedig Bib Gourmand minősítést kapott. Az Onyx elismerését Mészáros Ádám séf kapta, aki elsírta magát a színpadon.

A budapesti gálaeseményen mutatták be a 2018-as európai Michelin-kalauzt (Michelin Main Cities of Europe Guide 2018). Öt ország, Magyarország mellett Görögország, Ausztria, Lengyelország és Csehország is a magyar fővárosban tudta meg azt, hogy az előző évhez képest mely éttermeik tarthatták meg, vesztették el vagy éppen érdemelték ki újonnan csillagaikat.

Több mint 100 olyan séf érkezett Európából, akik Michelin csillagos éttermeket képviseltek, ők köszöntötték azokat, akik a budapesti gálaeseményen tudták meg, hogy csillagot kapott az éttermük.

A Michelin egy új díjat is átadott a magyar fővárosban: ez annak a séfnek járt, aki mentorként a legtöbbet tette a fiatal tehetségek inspirálásáért. A díjat a francia Christian Constant érdemelte ki. Emellett bejelentették a legtehetségesebb ifjú séfnek járó díjat is, amelyet tavaly osztottak ki először- Ezt ebben az évben a 27 éves brit Niall Keating kapta.

Emellett mentordíjat is alapítottak, amelyet Christian Constant francia séfnek ítéltek oda.

A díjátadó gálán Alexandre Taisne, a Michelin Food & Travel vezérigazgatója kiemelte: Budapest tökéletes helyszín arra, hogy ezt a nagyszabású esemény vendégül lássa és hogy itt ünnepeljék Európa Michelin-csillagos éttermeinek séfjei a Michelin-család új tagjait. Michael Ellis, a Michelin Guide nemzetközi igazgatója pedig megköszönte mind a nagyjából 120 ide érkező séfnek azt, hogy eljöttek és azt mondta: ezzel a budapesti esemény a gasztronómiai tehetség egyik legnagyobb gyűjtőhelyévé vált a Michelin Guide történetében.

Forrás: hirado.hu; turizmusonline.hu

Főkép: turizmusonline.hu

Képek: 444.hu - Kovács Tamás/MTI/MTVA; gourmetriporter.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.