Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2010. Június 16. 07:41, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Kiderült, igenis befolyásolja a beszédet

Kiderült, igenis befolyásolja a beszédet

Az iskoláskor eléréséig 20 gyermekből egynél tapasztalható az egyik fület érintő halláscsökkenés - derült ki a Washington University School of Medicine kutatói által készített felmérésből. A fiatal életkorban jelentkező halláscsök

 

A korábbi években a gyermekorvosok és a tanárok is egyetértettek abban, hogy ha a gyermek legalább az egyik fülére tökéletesen hall, akkor a másik fülben kialakult halláscsökkenés nem akadályozza majd az anyanyelv elsajátítását és használatát. Azonban a legfrissebb kutatások azt mutatják, hogy már az egyik fülnél kimutatható halláscsökkenés is jelentősen rontja a gyermek nyelvi képességeket felmérő, szóbeli teszteken elért eredményeit.


Kiváltó okok


Halláskárosodás gyermekkorban több okból is kialakulhat. -magyarázza dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Budai Fül-orr-gége Központ orvosa. Kiváltója lehet veleszületett rendellenesség, a fejet ért sérülés, vagy fertőző betegség, például agyhártyagyulladás. Az egyik fület érintő halláscsökkenés gyakran hosszú ideig nem kerül felismerésre. A szülők gyakran a figyelem hiányaként, vagy „szelektív hallásként" értelmezik, ha a gyermek nem, vagy csak késve reagál az adott helyzetben.


A környezet is számít


A Pediatrics folyóiratban megjelent vizsgálatban kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy beszédfejlődés kialakulásában a biológiai adottságok mellett a környezet is fontos szerepet játszik. A gyermekek első életéveiket többségében otthon, a családban töltik. Bölcsődés, óvodás korban is több időt töltenek délutánonként az édesanyjukkal. Kutatók megfigyelték, hogy a nyelvi képességek elmaradása azoknál a gyermekeknél volt különösen jelentős, ahol a halláskárosodás mellett az édesanya aluliskolázottsága és a család rossz anyagi körülményei is súlyosbították a helyzetet.


Mit tehetünk?



A megértéshez a beszédhangok pontos hallása elengedhetetlen. Csakis ekkor tudja a gyermek a szavakat megkülönböztetni, és így tanulhat meg beszélni. Halláscsökkenésre gondolhatunk, ha a gyermek gyakran félreérti az elmondottakat és nem mindig képes helyesen kiejteni az egyes hangokat. Előfordulhat, hogy az elhangozott kérdés után válasz helyett csak kérdőn néz ránk. A halláscsökkenés hatékonyan kezelhető hallásfejlesztés, vagy hallókészülék segítségével.



Ha a gyermeknek hallásproblémája van, fordítsunk külön gondot beszédének fejlesztésére. Ennek érdekében beszéd közben forduljunk a gyermek felé, beszéljünk érthetően, kellő hangerővel, hagyjunk időt a hallottak feldolgozására. A halláscsökkenés idejében felismerve jól kezelhető és így biztosítható a nyelvi képességek megfelelő fejlődése is.


www.orvostkeresek.hu

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.