Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Január 31. 07:57, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kiemelkedően sikeres évet zárt a Paksi Atomerőmű

Kiemelkedően sikeres évet zárt a Paksi Atomerőmű

Magyarország legtisztább és legolcsóbb villamos energiát termelő erőműve, a Paksi Atomerőmű Zrt. kiemelkedő gazdasági évet tudhat maga mögött.

Mind a biztonság, a rendelkezésre állás, és a termelés tekintetében, hangzott el a társaság Magyar Tudományos Akadémián tartott évindító sajtótájékoztatóján.

Az atomerőmű eddigi történetének – a 2010. év után – második legjobb termelési eredményével zárta a 2011. évet: tavaly a paksi atomerőmű 15.685 GWh-val a teljes hazai termelés 43,25 százalékával járult hozzá Magyarország biztonságos villamosenergia-ellátásához. Baji Csaba, a Paksi Atomerőmű Zrt. Igazgatóságának elnöke, a Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte: az idei év legfontosabb célkitűzése a blokkok biztonságos és gazdaságos üzemeltetése. A paksi atomerőmű továbbra is az energiaellátás meghatározó, legolcsóbban termelő egysége, az átlagos teljesítmény-kihasználási tényezője közel 90 százalék volt. Az évente végzett közvélemény-kutatások szerint a lakosság bizalma 2011-ben is töretlenül magas – az atomenergia ipar tavalyi nehézségei ellenére–, a magyar lakosság közel háromnegyede egyetért azzal, hogy Magyarországon atomerőmű működik.

Hamvas István, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón a Célzott Biztonsági Felülvizsgálattal kapcsolatban elmondta, hogy a vizsgálat eredményei szerint az atomerőmű blokkjai megfelelnek a hazai hatóságok által előírt követelményeknek. A fejlesztés, a biztonságnövelő intézkedések végrehajtása tovább folytatódik: a szakemberek olyan műszaki megoldásokat is terveznek, amelyekkel akár a rendkívül kis valószínűségű hatásokkal szemben is növelhetik a tartalékokat, tovább fokozhatják az atomerőmű védettségét.

A részvénytársaság vezérigazgatója az idei év kihívásai között a biztonságos és gazdaságos üzemeltetés mellett az üzemidő-hosszabbítás feladatait említette. Elmondta, hogy 2011-ben a tervek szerint haladtak a programban: az erőmű az 1. blokk tervezett üzemidőn túli üzemeltetéséhez szükséges dokumentációt és engedélykérelmet 2011. december 5-én jóváhagyásra benyújtotta az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatóságához.


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.