Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Július 16. 08:47, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Kiépült a szennyvízcsatorna-rendszer két Győr környéki községben

Kiépült a szennyvízcsatorna-rendszer két Győr környéki községben

Kiépült a szennyvízcsatorna-rendszer Győrszemerén és Tényőn, továbbá elkészült a két Győr környéki község szennyvizét befogadó téti szennyvíztisztító telep bővítése is nettó 2,4 milliárd forintból.

A környezetvédelmi projektet nettó 1,8 milliárd forinttal támogatja az Európai Unió és a magyar állam. A támogatás a 2,4 milliárd forintos beruházási összeg 84 százalékát teszi ki, a fennmaradó hányad pedig a lakossági önrész. A lakosság háztartásonként 2900 forintot fizet 100 hónapon át. A háztartások 47 százaléka már rákötött a rendszerre Győrszemerén - közölte a községvezető.

A fejlesztés során közel 35 kilométer gerincvezetéket, 17 kilométer bekötővezetéket, továbbá 17 hálózati és 16 házi átemelőt építettek. A téti szennyvíztisztító telepet bővítéssel és korszerűsítéssel tették alkalmassá a két község szennyvizének befogadására. A kapacitást napi 1000 köbméterről közel 1450 köbméterre növelték a meglévő kombinált, eleveniszapos medencék átalakításával és két új utóülepítő létesítésével.

A megfelelő hatásfokkal tisztított szennyvizet a Csángota-érbe vezetik. A most záruló féléves próbaüzem tapasztalata, hogy a biológiai eljárással tisztított szennyvíz megfelel a mutatóknak – mondta Horváth Gyula. Hozzátette: a beruházáshoz kapcsolódóan már csak az utolsó simítások, egyebek között úthelyreállítások vannak hátra. A két község közösen pályázott és részesült a támogatásban a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében. A beruházás eredményeként javulnak a környezetvédelem feltételei a 3200 lakosú Győrszemerén és a mintegy 1600 lakosú Tényőn.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.

2024. Május 02. 08:16, csütörtök | Helyi

Leolvassák a vízórákat

Több településen is dolgoznak majd a Pannon-Víz szakemberei.

2024. Május 02. 07:13, csütörtök | Helyi

Ingyenesen vagy nyomott áron nézhet kiváló magyar filmeket egy hétig

Idén egy hétig tart a magyar film napja.

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.