Városlista
2021. október 24, vasárnap - Salamon

Hírek

2019. Augusztus 28. 13:20, szerda | Belföld

Kihagyhatatlan Szinyei Merse Pál kiállítás nyílt Nyíregyházán

Kihagyhatatlan Szinyei Merse Pál kiállítás nyílt Nyíregyházán

Harminc éve nem volt Magyarországon olyan különleges Szinyei Merse Pál kiállítás, mint ami augusztus 23-tól látható Nyíregyházán.

A festő nyolcvan legszebb alkotása tekinthető meg három hónapon keresztül a Jósa András Múzeumban. A kiállításra regisztrálni szükséges és kedvező jegyárakkal várják az érdeklődőket - írta a nyiregyhaza.hu.

Lila ruhás nő, Majális és a Szerelmespár. Ezek Szinyei Merse Pál legismertebb festményei. Az egyik legkedveltebb és legismertebb magyar festő életműve azonban ennél sokkal gazdagabb.

Szinyei 80 festménye tekinthető majd meg a Jósa András Múzeumban. A festő dédunokája szerint, az alkotó attól különleges, hogy Közép-Európában ő az egyedi előfutára a francia impresszionistáknak.

Az impresszionizmust megelőző plein air festészet szempontjából a legnagyobb kincs Szinyei, ugyanis realizmus volt a környező országokban bőven, Magyarországon pedig romantika is volt. A romantika a millenniumi kiállításon is bőven virágzott még és csak az első bátortalan elismerései voltak 1896-ban a Majálisnak, holott ő azt 1873-ban festette – fogalmazott Szinyei Merse Anna, a kiállítás kurátora.

Három hónapon keresztül lehet látni a tárlatot, augusztus 23-tól november 23-ig. Szerettük volna, ha minél többen nézik meg ezt a kiállítást, ezért a belépőjegy árak nagyon kedvezők, felnőtteknek 1200 forint.
Óránként 60 vendég láthatja

Az önkormányzat támogatta a Szinyei kiállítás megvalósítását. A városvezetés ugyanis célul tűzte ki, hogy különleges tárlatokat lehessen látni a szabolcsi megyeszékhelyen is.


Az előzetes regisztráció a múzeum webportálján történik, óránként 60-an csodálhatják meg tárlatvezetéssel a lenyűgöző festményeket.

Forrás: turizmus.com

Fotó: nyiregyhaza.hu

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 24. 17:01, vasárnap | Belföld

Kirándulni indultak, de nagyon eltévedtek

A szlovák, illetve szlovák-brazil állampolgárságú pár Szádvárhoz akart kirándulni, de Szögliget környékén eltévedtek.

2021. Október 24. 12:15, vasárnap | Belföld

Drogdílerekre csaptak le a rendőrök

Egy időben, öt helyszínen ütöttek rajta két kábítószer-kereskedelemmel gyanúsítható férfin, valamint három, az ügyfélkörükbe tartozó fogyasztón a Pest megyei rendőrök

2021. Október 24. 10:12, vasárnap | Belföld

Virológus: csökken a koronavírus-betegek átlagéletkora

Csökken a koronavírus-betegek átlagéletkora, a jelenség mögött az állhat, hogy a fiatalabbak közül kevesebben vették fel az oltást - mondta Rusvai Miklós virológus az M1 csatorna vasárnap reggeli műsorában.

2021. Október 24. 06:00, vasárnap | Belföld

Megölt egy idős asszonyt két nő Komlón

Megölt két nő egy 86 éves asszonyt, akit közösen ápoltak Komlón - közölte a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szombaton a police.hu oldalon.