Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Május 01. 07:01, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Kiírhatják a versenytárgyalást a paksi atomerőmű bővítésére

Kiírhatják a versenytárgyalást a paksi atomerőmű bővítésére

A tenderen feltehetően amerikai, orosz, francia, illetve dél-koreai cégek indulhatnának. A paksi üzem területén két új, 1000-1600 megawatt teljesítményű blokk számára lenne hely.

A paksi atomerőmű I. számú reaktorát idén kellene leállítani, ha nem hosszabbítanák meg az élettartamát - írja a Népszava.

Aszódi Attila, Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének az igazgatója azt mondta a lapnak: a paksi nukleáris üzem bővítésére azért van szükség, mert az elkövetkező években számos elavult fosszilis tüzelésű erőművet le kell állítani. Így a jelenlegi mintegy kilencezer megawatt hazai erőművi kapacitásból négy-ötezer megawatt esik majd ki 2020-ig. Ennek egy részét pótolhatnák a Paksra telepítendő új atomerőművi blokkok.

Pakson elsősorban a jelenlegi blokkokhoz hasonló, úgynevezett nyomottvizes reaktorok építése jöhet szóba. A beruházásban részt vehetne amerikai cég, amely 1100 megawattos, orosz vállalat, amely 1200 megawattos, francia társaság, amely 1600 megawattos, vagy akár dél-koreai vállalkozás, amely 1400 megawattos blokkokat lenne képes telepíteni Paksra.

A szakértők többsége szerint eddig az orosz szállítók voltak a leginkább esélyesek a megbízás elnyerésére, miután több évtizedes tapasztalataik vannak a magyar partnerrel való együttműködésben, emellett az általuk ajánlott technológia közel áll a jelenleg az atomerőműben alkalmazott műszaki megoldáshoz. Az orosz társaság árban is versenyképes lehetne, és képes lenne beszállni a finanszírozásba is. Ám Fellegi Tamás volt fejlesztési miniszter moszkvai tárgyalásai rendre eredménytelenül zárultak. Így ma már kevésbé valószínű, hogy az oroszországi beszállítók lehetnek a befutók.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.