Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. Szeptember 19. 07:41, vasárnap | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Kilenc millió funkcionális analfabéta a Fülöp-szigeteken

Kilenc millió funkcionális analfabéta a Fülöp-szigeteken

A lakosság 13 százaléka, vagyis mintegy kilenc millió állampolgár minősül funkcionális analfabétának a Fülöp-szigeteken. A nők körében magasabb az írás-olvasási ismereteiket használni is tudók aránya, mint a férfiak esetében.

 
Olvas, de nem érti


Az írástudást és a médiafogyasztást vizsgáló Functional Literacy and Mass Media Survey (FLEMMS) végleges eredményei szerint a fülöp-szigeteki lakosság 87 százaléka minősíthető funkcionálisan írástudónak, vagyis mintegy 58 millió lakos tud írni és olvasni, megérti, amit olvas, és az olvasottakat hasznosítani is tudja. A 2008-ban megkezdett kutatás szerint azonban az ország 67 millió lakosának 9 százaléka, vagyis mintegy 9 millió fő funkcionális analfabétának minősíthető. Ők többnyire tudnak ugyan írni-olvasni, de nagyon rosszul; kibetűzik a szavakat, de nem értik a szöveget. Ezen képesség hiánya akadályozza a tanulást, és komoly hátrányt jelent az élet legkülönfélébb területein.


A funkcionális írástudás aránya természetesen nagyobb a magasabb iskolai végzettségűek körében: az általános iskolai végzettséggel rendelkezőknél a mutató 80,8 százalék, míg a középiskolai oktatásban részt vettek (de azt be nem fejezők) esetében már 89,8 százalék. Az alapfokú oktatást be nem fejezők esetében 67 százalékos a funkcionális írástudók aránya, míg azoknak, akik soha nem jártak iskolába, csak 5 százaléka rendelkezik a képességgel.


A felmérés eredményei szerint a nők körében magasabb a funkcionális írástudók aránya, mint a férfiak esetében. A 10 és 64 év kor közötti nők 88,7 százaléka képes az alapismereteik hasznosítására is, míg az azonos korcsoportba tartozó férfiak esetében ez az arány 84,2.


A felmérés regionális különbségeket is kimutatott az írástudás megléte vagy hiánya tekintetében. Az eredmények szerint országosan a főváros, Manila régiójában a legmagasabb, 94 százalékos a funkcionális írástudók aránya. Ugyanakkor, bár több régióban is meghaladja a 90 százalékot a tudással rendelkezők aránya, az országban több olyan terület van, ahol az ott élők 72-78 százaléka rendelkezik csak az olvasottak megértésének képességével.


A magyarok negyede funkcionális analfabéta?


Szakértői becslések szerint Magyarországon az analfabéták száma nem éri el a lakosság egy százalékát, de a funkcionális analfabéták száma ennél jóval magasabb. Steklács János, a Magyar Olvasástársaság elnöke szerint a magyar felnőtt népesség 25-30 százaléka funkcionális analfabéta, az OECD adatai szerint pedig minden negyedik magyarnak jelent gondot az olvasás és az olvasottak megértése. A 2000-ben és 2006-ban végzett PISA kutatások adatai alapján a magyar 15 évesek szövegértési képessége jelentősen a nemzetközi átlag alatt marad.
 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.