Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. November 05. 08:32, vasárnap | Külföld
Forrás: MTI

Kína az ország gazdaságának további nyitását ígérte

Kína az ország gazdaságának további nyitását ígérte

Kína tovább fogja bővíteni a piacra jutást és növelni fogja az importot - mondta Li Csiang kínai miniszterelnök vasárnap Sanghajban.

Li Csiang az évente megrendezésre kerülő, idén a hatodik Kínai Nemzetközi Import Expo (CIIE) és a Hongcsiao Nemzetközi Gazdasági Fórum megnyitóján tartott beszédében elmondta, hogy Kína elkötelezett a gazdaság további nyitása mellett, és hogy az áruk és szolgáltatások importja a következő öt évben eléri a 17 billió dollárt.

"Nem számít, hogyan változik a világ, Kína nyitási üteme soha nem fog megtorpanni, és eltökéltsége, hogy megossza a fejlődési lehetőségeket a világgal, soha nem fog változni" - fogalmazott Li.

Li elmondta, hogy a többoldalú kereskedelmi rendszer, amelynek középpontjában a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) áll, a gazdasági globalizáció és a szabad kereskedelem alappillére, valamint a világgazdaság stabil fellendülésének fontos garanciája.

"Kína mindig a történelem helyes oldalán fog állni, követni fogja a kor fejlődésének logikáját, határozottan ellenzi az egyoldalúságot és a protekcionizmust, továbbá határozottan kiáll a multilaterális kereskedelmi rendszer tekintélye és hatékonysága mellett, teljes mértékben és intenzíven részt vesz a WTO reformjában, előmozdítja a beruházáskönnyítési megállapodás mielőbbi hatálybalépését" - hangsúlyozta.

A kiállítás megnyitása okán Hszi Csin-ping kínai elnök is levelet küldött, amelyben leszögezte: "az évente megrendezett expó kihasználta Kína hatalmas piacának erősségeit, betöltötte a nemzetközi beszerzés, a beruházások előmozdítása, az emberek közötti cserekapcsolatok és a nyílt együttműködés platformfunkcióját, és pozitívan hozzájárult egy új fejlődési minta kialakításához és a világgazdasági fejlődés előmozdításához".

Hszi ígéretet tett arra, hogy "Kína határozottan előmozdítja a magas színvonalú nyitást, és továbbra is nyitottabbá, befogadóbbá, kiegyensúlyozottabbá és mindenki számára előnyössé teszi a gazdasági globalizációt".

Az import expót Hszi indította el 2018-ban, hogy népszerűsítse Kína szabadkereskedelmi hitelét, és ellensúlyozza a számos országgal szembeni kereskedelmi többletével kapcsolatos kritikákat.

Az idei rendezvényt pénteken bírálta az Európai Kereskedelmi Kamara Kínában, amely "politikai kirakatrendezvénynek" nevezte az eseményt, és sürgette a hatóságokat, hogy hozzanak kézelfoghatóbb intézkedéseket az európai vállalkozások országba vetett bizalmának helyreállítása érdekében.

Az öt napig tartó rendezvényre olyan országok, mint Ausztrália és az Egyesült Államok is nagy delegációkat küldtek. A résztvevők között van a Micron Technology, a Nestlé, a Burberry és a L'Oreal is - jelentette a kínai állami média.

Tavaly a vásáron 73,52 milliárd dollár értékben írtak alá úgynevezett "szándékszerződéseket", ami 3,9 százalékkal több az előző évinél.

Fotó: Pixabay

Címkék: gazdaság, kína

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).