Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Január 08. 09:15, hétfő | Külföld

Kínában zajlik a világ legnagyobb jégfesztiválja

Kínában zajlik a világ legnagyobb jégfesztiválja

A moszkvai Vörös teret és a bangkoki Smaragd Buddha templomot ábrázoló jégszobrok is helyet kaptak a világ legnagyobb jégfesztiválján az északkelet-kínai Harbinban.

Az idei Harbini Nemzetközi Jég- és Hófesztiválon sorakozó alkotások egy része a Hszi Csin-ping kínai elnök által meghirdetett egy övezet, egy út tervre reflektál:

a sokmilliárdos kezdeményezés célja, hogy elmélyítse Kína gazdasági és kulturális kapcsolatait nyugati és déli szomszédjaival,egészen Kelet-Afrikáig, vasútvonalak, kikötők és egyéb infrastrukturális beruházások révén.


Mindezek fényében Han Csenkun jégszobrász a legendás Selyemút alapján alkotta meg idei művét. Mint felidézte: "hajdanán a Selyemúton keresztül, tevékkel és lovakkal szállították Kínából a nyugati világba a pompás árukat".

A február végéig tartó fesztivál legfőbb látványosságai már a héten a látogatók elé tárultak és várhatóan hatalmas tömeget fognak Harbinba csalni a kínai holdújév alkalmából rendezett ünnepségek is (február 15-23).

Az év ezen időszakában a hőmérséklet akár mínusz 18 Celsius-fok alá is csökkenhet a térségben.
A harbini turisztikai hivatal adatai szerint 2017-ben 18 millió látogatót vonzott a fesztivál és 28,7 milliárd jüan idegenforgalmi bevételt hozott a városnak.

A fesztiválhoz tartó egyik park több mint kétezer jégszobrának elkészítéséhez szükséges 180 ezer köbméternyi jeget csaknem ezer munkás gyűjtött be a szomszédos folyóból. Az esti órákban a szobrokat színes fényár borítja be.

A jégszoborversenyek mellett a programokban szerepel téli úszás, jéghoki, síelés és hóbiciklizés is.

Forrás: origo.hu

Képek: MTI/EPA/VU HONG

Címkék: Jégfesztivál, kína

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).