Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2010. Március 25. 17:39, csütörtök | Helyi
Forrás: Kétesáruk.hu

Kínai melaminos tejpor, - újra töltve!

Kínai melaminos tejpor, - újra töltve!

A kínaiak szeretik a melaminos tejport. No nem a zamata miatt, hanem mert az a fránya melamin olyan jó sűrítő anyag. Olyan jó krémes tőle a tejkészítmény. s olyan rákkeltő, de az ott s

jra eladták a 2008-as melaminbotrányban megsemmisítésre ítélt tejpor egy részét Kínában.
A rendőrök 170 tonna szennyezett tejpor nyomára bukkantak a kínai sajtó jelentése szerint. A melaminnal dúsított tápszerek miatt legalább hat kisgyerek vesztette életét, (ennyiről tudunk) - és 300.000 ezren betegedtek meg.

Több mint 170 tonna olyan szennyezett tejpor nyomára bukkantak a rendőrök, amit a 2008-as melaminbotrány után meg kellett volna semmisíteni - jelentette a kínai média.

Ninghszia-Huj (Ningxia Hui) autonóm terület rendőrsége kiderítette, hogy a területen kívül működő egyik cég tavaly júliusban mintegy 170 tonna tejporral törlesztette adósságát. Erről bizonyosodott most be, hogy annak a melaminnal fertőzött tejpornak a része, amelyet a 2008-as botrány után megsemmisítésre ítéltek.
A cég tavaly újracsomagolt 164,75 tonna szennyezett tejport, és saját csomagolásban eladta öt vállalatnak Belső-Mongóliába, valamint Fucsien (Fujian) és Kuangtung (Guangdong) tartományba.

Eddig 72 tonnát sikerült visszaszerezni és lefoglalni, a hiányzó mintegy száz tonnát, illetve az abból készült termékeket most keresi a rendőrség. A legújabb - tíznapos - akció során Ninghsziában szombaton már bezárták az érintett két vállalatot, miközben vasárnap a szennyezett tejporból készült cukorkákat találtak az északkelet-kínai Csilin (Jilin) tartományban.

Az egy hete kezdett központi hatósági ellenőrzésnek ez volt a második nagyobb leleplezése. Az első Senhszi (Shaanxi) tartományban volt, ahonnan Fucsienbe szállítottak szennyezett tejport, és abból tejes cukorka készült. Az édességet már levették a polcokról, három gyanúsítottat előállítottak.

A szennyezett tápszer miatt legalább hat gyerek vesztette életét, és közel 300 ezren betegedtek meg Kínában. A botrány 2008 szeptemberében robbant ki, akkor írt először róla a kínai sajtó, ám utóbb kiderült, hogy az érintett tápszergyártó - a piacvezető Sanlu-csoport - több hónapja igyekezett eltussolni az ügyet.

A botrány miatt több mint húsz embert ítéltek súlyos börtönbüntetésre, Tian Venhua, a Sanlu főigazgatója életfogytiglanit kapott. A botrány miatt két embert ki is végeztek 2009 novemberében. Az egyik halálraítélt, Csang Jü-csün, egy tejgazdaság vezetője az ítélet szerint súlyosan veszélyeztette a közbiztonságot, amikor hatszáz tonna, melaminnal szennyezett fehérjeport gyártatott, Keng Csin-pinget pedig azért találták bűnösnek, mert értékesítette a mérgező tejport, amelyet az azóta megszűnt Sanlu Group dolgozott fel csecsemőtápszernek.

A műanyagok és ragasztók gyártásánál használatos melamint azért adagolták a tejporhoz, hogy megemelje a tej fehérjeszintjét és elrejtse, hogy a tejet felvizezték. A melaminbotrány világszerte komoly aggodalmat keltett, több tucat ország tiltotta meg átmenetileg a kínai tejtermékek importját. Magyarországon cukorkákban és mogyoróban találták meg a vegyszer nyomait.
(az MTI híre nyomán)


Valódi MAGYAR TEJ tartósítószerek-, mesterséges adalékok- és aroma anyagok nélkül!
Viktória Delicat Cserpes Franchise
HZHOZSZLLTS! 1000Ft felett díjmentesen Győr területén, illetve Győr 10km-es körzetében 3000Ft felett.
Győr, Jereváni u. 43.
Tel.: 96/410-497
viktoriadelicat@t-online.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.

2024. Május 02. 08:16, csütörtök | Helyi

Leolvassák a vízórákat

Több településen is dolgoznak majd a Pannon-Víz szakemberei.

2024. Május 02. 07:13, csütörtök | Helyi

Ingyenesen vagy nyomott áron nézhet kiváló magyar filmeket egy hétig

Idén egy hétig tart a magyar film napja.

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.