Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2010. Március 11. 06:37, csütörtök | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

Kínai orvoslást tanulnak magyar egyetemisták

Kínai orvoslást tanulnak magyar egyetemisták

Akupunktúrát, köpölyözést és gyógynövénytant is tanítanak szeptembertől a Semmelweis Egyetemen. Kínai orvoslást oktatnak majd. Ez egy külön 5 éves egyetemi orvosi képzés, de akik itt végeznek, nem kapnak se doktori címet, se orvosi di

Tülekednek a kínai orvos-tanoncok. Mindenki a beteg nyelvére és a magyarázatra kíváncsi.
De megmutatják itt azt is, hogyan kell csúszó köpölyözést végezni. Az egyik kínai rendelőben tanítják a gyakorlatra egy kínai egyetemen az orvoshallgatókat. A felvételeket a magyar Semmelweis Egyetem vezetői készítették. Merthogy négy év múlva már magyar diákok is tanulják a kínai orvoslást.

Most még csak az ápolóhallgatók vizsgálják a robotszívet, de szeptembertől sztetoszkópot ragadnak az első magyar kínai orvostanoncok is a SOTE Egészségtudományi karán. Kelet-Európában elsőként itt tanítanak majd kínai orvoslást.

" Az anatómiát az élettant a kémiát a biológiát a biofizikát ezeket a tárgyakat a mi karunk oktatói fogják tanítani a kínai orvoslással kapcsolatos tárgyakat pedig kizárólag ők fogják oktatni" - mondta Mészáros Judit, a SOTE Egészségtudományi Karának dékánja.

A többi közt akupunktúrát, akupresszúrát, gyógynövénytant és energetikát. A szakot azért is indítják, mert most egy rövid tanfolyam után felületes anatómiai ismeretekkel bárki lehet például akupunktőr, és akár árthat is a betegeknek.

A kínai orvosi oktatás angol nyelvű lesz, kötelező lesz persze a kínai is, és hatezer euróba, vagyis másfél millió forintba kerül évente. A diákok miután négy évet elvégeztek Budapesten, egy évig Kínában gyakorolják a hagyományos orvoslást.

Bár orvoslást tanulnak majd, nem kapnak doktori címet, és a végzettségük sem orvos lesz, hanem hagyományos kínai gyógyító.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.