Városlista
2020. augusztus 7, péntek - Ibolya

Hírek

2015. Február 20. 06:00, péntek | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Kinek jelentsük a külföldi munkavállalás szándékát?

Kinek jelentsük a külföldi munkavállalás szándékát?

Kinek kell, és egyáltalán kell-e jelezni hatóságnak, hivatalnak, hogy valaki külföldön akar munkát vállalni? Mi a teendő egy gyermek esetében az óvodai, iskolai átíratáskor? Válaszol az onlinejogsebesz.hu

Kérdés:

Tisztelt Jogsebész!
Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy külföldre szeretnék kimenni élni és dolgozni. Özvegy vagyok, a férjem tavaly elhunyt, van egy közös kiskorú gyermekünk. Ingatlant szerettem volna vásárolni, de kevés önerővel rendelkezem, a jelenlegi munkahelyen próbaidős vagyok, így semmi esélyt nem látok arra, hogy ingatlant tudjak venni és a munkahely sem biztos, hogy a próbaidő lejárta után alkalmazni fog. Munkalehetőség a térségben nincsen, ezért kénytelen vagyok máshol boldogulni. Ismerősök segítségével tudnék Angliában dolgozni és a lakhatás is megoldott. Kinek kell bejelenteni efféle szándékomat és mikor? Megtehetem egyáltalán, hogy kimegyek és gyermekem ott járna iskolába? Várom mihamarabbi válaszukat, köszönettel!

Válasz:

Tisztelt Kérdező!
Azt a szándékát, hogy Ön „külföldre szeretne kimenni, élni és dolgozni” nem kell sehova bejelentenie. Mivel kérdése szerint jelenleg munkaiszonyban áll, (tart még a próbaideje) azt a munkaviszonyt a próbaidő alatt meg tudja szüntetni azonnali hatállyal egy ilyen tárgyú, a munkáltatójának címzett bejelentéssel, a próbaidő letelte után pedig – szintén írásbeli – felmondással, 30 napos felmondási idővel.

Ha a kiskorú gyermeke óvodás vagy iskolás, akkor az elköltözés tényét kell írásban közölnie az óvodával vagy az iskolával (mintha Magyarországon költözne más faluba vagy városba) amelyben meg kell jelölnie valamilyen elérhetőséget (lakcím, e-mail, telefon, fax) és az elköltözést követően igazolást kell arról küldenie, hogy másik intézménybe beíratta a gyereket. Ha ez külföldön történik, akkor az idegen nyelvű igazoláshoz mellékelni szükséges annak a hiteles fordítását is.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!
Tisztelettel:

dr. Volein István ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 07. 19:03, péntek | Belföld

Ismét magas a levegő ózontartalma

Ismét magas az ózon koncentrációja a levegőben - írta pénteken a tisztifőorvosi Facebook-oldal.

2020. Augusztus 07. 18:15, péntek | Belföld

Szeptember közepéig várja az iskolakezdést segítő adományokat a Katolikus Karitász

Szeptember közepéig várja az adományokat a Katolikus Karitász Legyen öröm az iskolakezdés! elnevezésű országos segélyprogramja.

2020. Augusztus 07. 17:03, péntek | Belföld

Milliárdos vállalkozót vettek őrizetbe a NAV nyomozói

Közismert kelet-magyarországi élelmiszerlánc- és szállodatulajdonost vettek őrizetbe a napokban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói Debrecenben

2020. Augusztus 07. 14:00, péntek | Belföld

Magyarországon egy körül van a koronavírus reprodukciós rátája

Egy körül van a koronavírus reprodukciós rátája, vagyis egy fertőzött egy embernek adja tovább a betegséget