Városlista
2022. január 28, péntek - Károly,

Hírek

2014. Augusztus 12. 06:00, kedd | Belföld

Kirendelt, pártfogó ügyvéd, ügygazda? – jogász válaszol

Kirendelt, pártfogó ügyvéd, ügygazda? – jogász válaszol

Kirendelt, pártfogó ügyvéd esetében ki az ügygazda? Egyek közt erre ad választ ezúttal az onlinejogsebesz.hu szakértői csapata.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
Szeretném megkérdezni azt, hogy egy kirendelt ügyvéd kérheti-e a per megszüntetését úgy, hogy ügyfele nem adott rá meghatalmazást?
Kirendelt ügyvéd esetében ki az ügygazda?

2014. 06. 22.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Feltehetőleg polgári ügyről van szó (permegszüntetés csak ott jöhet szóba) a kérdésében és a pártfogó ügyvédre gondol (a kirendelt ügyvéd büntetőügyekben tevékenykedik). De a lényeg itt sem más, a párfogó ügyvédnek minden esetben az ügyfele érdekében kell cselekednie, s az ő utasításait kell követnie (hiszen a pártfogó ügyvéd ügyfele a belátási képessége teljes tudatában cselekszik a saját ügyében, csak az anyagi helyzete nem engedi, hogy ügyvédi munkadíjat tudjon fizetni egy általa meghatalmazott szakembernek). Amennyiben az ügyfél utasítása nyilvánvalóan a számára kárt okozna, a pártfogó ügyvédnek erre fel kell hívnia a figyelmét, azonban ha az ügyfél ahhoz ragaszkodik, akkor e szerint kell eljárnia. Ebből az is következik, hogy az ügyfél utasítása ellenére a pártfogó ügyvéd nem kérheti a per megszüntetését (általában kevés is az olyan eset, ahol ez a megszüntetés az ügyfél érdekét szolgálná...). Ha a megszüntetés az ügyfél akarata ellenére történt, akkor a megszüntető végzés elleni fellebbezésben ezt a tényt elő kell adni, s egyben kérni a bíróságot, hogy rendeljen ki másik pártfogó ügyvédet az ügyfél számára.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Ócsai József
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 28. 17:06, péntek | Belföld

Decemberben sem állt meg a villamos energia árának növekedése

Tavaly az utolsó hónapban is folytatódott a villamosenergia-árak emelkedése; decemberben a másnapi piacon újabb árcsúcsok dőltek meg

2022. Január 28. 16:05, péntek | Belföld

Évek óta jelentős számú új gyógyszer kap tb-támogatást

Évek óta jelentős számú gyógyszer kap újonnan társadalombiztosítási (tb-) támogatást, tavaly húsz betegségcsoportnál 31 új gyógyszer befogadásáról született döntés

2022. Január 28. 13:03, péntek | Belföld

Minden korábban mértnél alacsonyabb a januári álláskeresők száma

Idén januárban 249 ezer álláskereső szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) regiszterében

2022. Január 28. 09:42, péntek | Belföld

Halálra gázoltak egy férfit Nagydorogon

Halálra gázoltak egy férfit Nagydorogon csütörtök este - közölte a rendőrség a honlapján.