Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Október 11. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kirívóan sok a szabálytalanság az üzletláncokban

Kirívóan sok a szabálytalanság az üzletláncokban

52 milliós bírság is volt.

Romlott hús, rázós feszültségmérő, fiataloknak eladott cigaretta és alkohol: több mint százmillió forintos értékben róttak ki bírságokat budapesti és Pest megyei üzletekre a kormányhivatalok. Tapasztalataik szerint aggasztó a helyzet, a fogyasztóvédelmi felügyelet 131 ellenőrzött üzletből 91-nél talált valamilyen szabálytalanságot.

52 milliós bírság is volt
Rossz eredményeket hozott a fogyasztóvédelem és a kormányhivatalok összehangolt ellenőrzés-sorozata: az év elején indított akció során kiderült, hogy a vizsgált boltok 69 százaléka valamilyen módon szabálytalankodott - ismertette az eddigi adatokat Pesti Imre kormánymegbízott, Budapest Főváros Kormányhivatalának vezetője. Jellemzően két területtel volt gond: a hatóságok vagy az élelmiszerminőség és biztonság, vagy az alkohol és dohányárusítás terén találtak visszaéléseket, és több mint 100 millió forint értékben szabtak ki bírságokat.

A üzletláncok kimondottan rosszul szerepeltek a vizsgán: a tavaszi adatok alapján a nagyobb láncok esetében 70 százalékos, a kisebb üzleteknél 54 százalékos volt az szabálytalanságok aránya, a hatóságok pedig komolyan bírságoltak is: 100-150 ezer forintos büntetést szabtak ki a tettenérések után- hangzott el a sajtótájékoztatón. Pesti ugyanakkor hangsúlyozta, az átfogó ellenőrzéseknek igenis van visszatartó ereje, hiszen az októberben megismételt a próbavásárlások során már 'csak' 53 százalékban lepleztek le visszaéléseket az áruházláncoknál. A kormánymegbízott szerint a boltok és eladók tanulnak hibáikból, de az ellenőrzéseket folytatni és bővíteni kell kell, hogy hatásuk tartós maradjon.

A legnagyobb bírság 52 millió forint volt, ami egy kereskedelmi láncra szabtak ki, romlott élelmiszerek tartása miatt – erről már Tarnai Richárd kormánymegbízott nyilatkozott az OrientPressnek. Tarnai kérdésünkre nem árulta el, konkrétan melyik láncról van szó vagy hogy milyen bolthálózatokat ellenőriztek – viszont hangsúlyozta a médiavisszhang fontosságát, hiszen ha egy üzletláncot többször is szabálytalanságokkal hoznak kapcsolatba, az elriasztja a vevőket. A megbírságolt boltok egyébként nem csak a szavatossággal, de az akciókkal, leértékelésekkel is trükköztek - tette hozzá a kormánymegbízott; hogy a most feltárt esetekről hogyan számolhatna be pontosabban a sajtó, nem derült ki számunkra.

Dohányos lánc
Szintén rendszeres visszaélésnek számít a szesz és alkohol nyakló nélküli eladása: a fiatalok a vizsgált üzletláncok többségében gond nélkül vehettek korhatáros termékeket. Ezt rendészeti szakközépiskolás tanulók is bizonyították, akik 57 próbavásárlás során 27 áruházban kértek, 18-ban pedig kaptak is szeszt, illetve cigarettát. 'Volt olyan eladó, aki ugyan elkérte a vevő személyijét, és bár látta, hogy csak 17 éves, azért kiszolgálta őt is' – mesélte a sajtótájékoztatón Pesti Imre, aki szerint itt legalább csírájában létezett a szabálykövetés.

A vendéglátó- és szórakozóhelyek, valamint a taxistársaságok ugyanakkor jobban szerepeltek az élelmiszerbiztonsági és vámhatósági szervek szúrópróbáin: az idegenforgalmi főszezonban a hatóságok 87 esetben tartottak vizsgálatot – köztük a Sziget Fesztivál és a Forma 1 rendezvényein – és 27 esetben találtak jogsértést. Az alacsonyabb szám annak is betudható, hogy a vendéglátásban dolgozóknak nagy kockázatot jelent a kiesés, és inkább betartják a játékszabályokat.

Razzia a parlamentben
Nem csak a boltok vagy kocsmák érdekelték a hatóságokat – Pesti Imre elmondása szerint a parlamentben is razziáztak, hogy lássák: a képviselők betartják-e a dohányzás tilalmát. 'Senkinek nem szóltunk előre, nem volt idejük felkészülni, viszont ennek ellenére sem találtuk dohányzó politikust' -mondta el Pesti. A fővárosi kormányhivatal emellett önkormányzati játszótereket is vizsgált - mennyiben felelnek meg az uniós előírásoknak – s a 18 helyszínből 15-nél találtak hiányosságot. Pesti Imre az OrientPress kérdésére elmondta, az ilyen esetekben nem büntettek, csak figyelmeztették az érintett kerületeket, azok pedig rendbe hozták játszótereiket.

Mint Tarnai Richárd a sajtótájékoztatón bebizonyította, egy gyerekcipő sem kerüli el a hatóságok figyelmét: a bemutatott lábbelit elvileg két-három éves lányok hordhatnák, de talpa olyan kemény, hogy egy férfi sem tudja meghajlítani. Ennél jóval nagyobb veszélyt jelent az egészségre az a szintén közszemlére tett feszültségmérő, ami már az első alkalommal áramütést okoz; Tarnai szerint a fogyasztóvédelem az ilyen feltárt esetekben a rendőrség segítségét is kérheti, s a büntetés akár több év börtön is lehet. Mindent megteszünk a fogyasztók biztonsága érdekében, és ez a későbbiekben is így lesz' - szögezte le a kormánymegbízott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton