Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2010. Január 26. 07:26, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Kis „szertartások” a jobb hangulatért

Kis „szertartások” a jobb hangulatért

Minden évben ugyanaz a „forgatókönyv”: a napok rövidülésével és a napsütéses órák számának csökkenésével egyidejűleg szervezetünk „lassított tempóban jár”, kedélyállapotunk romlik. Amint a napfényes időszakok egyre ritká

Nehezebben megy a munka, szabadnapjainkon hajlamosak vagyunk sokáig ágyban maradni, vagy hétköznapokon ügyeink intézése helyett egész nap szeretnénk a kanapén pihenni. Itt az ideje, hogy ne hibáztassuk magunkat emiatt, hanem törekedjünk jó formánk és kedélyállapotunk megőrzésére egész éven át.

Így van ez szinte mindnyájunknál: télen romlik a teljesítményünk, sokkal eredménytelenebbnek érezzük magunkat, mint az év többi szakában. Ráadásul, ha ezt még a szép napok idején ismételgetjük magunkban, jó előre negatívan ítélve meg a téli időszakot, megvan az esélye annak, hogy a búskomorság a vártnál hamarabb beköszönt - állítják a pszichológusok.

Sokkal többet ér, ha dinamikusan, pozitívan állunk hozzá ehhez az évszakhoz, hogy a várható káros hatásokat a lehető legtovább késleltessük, vagy elkerüljük.

Összhangban a biológiai ritmussal

Ha a számunkra elengedhetetlenül fontos napfényből kevés van, más eszközök is lehetővé teszik, hogy biológiai ritmusunk ennek ne lássa kárát. Ezen eszközök segítségünkre lehetnek abban, hogy feltöltődjünk energiával, jobban érezzük magunkat a bőrünkben télen is.

Reggel: Néhány felemelkedés (hasizomgyakorlat) az ágyban és az azt követő, meleg vizes zuhanyozás elősegíti a testhőmérséklet gyorsabb emelkedését. Ez az egyik módja lehet annak, hogy jelezzük szervezetünknek: ideje munkába állni! Még jobb, ha emellett reggelente legalább 15-20 percet tornázunk vagy gyalogolunk. Ennek ugyanis a napi bemelegítésen kívül antidepresszív hatása is van.

Este: Biztosítsunk magunknak lehetőleg maximális nyugalmat, a jó alvás érdekében. Központi „termosztátunk" hőfokának csökkentése végett, és a könnyebb elalvás elősegítésére jól tesszük, ha előnyben részesítjük a csillapító, nyugtató hatású tevékenységeket. Emellett a könnyű vacsora után csak langyos zuhany ajánlott - utána pedig várjunk kicsit a lefekvéssel.

A helyes életritmus megtartásának záloga a jó alvás. Ahhoz, hogy ezt elérjük, már délutántól kerüljük az izgató hatású italokat (kávé, tea, koffeines üdítők stb.). Hiszen azoknak 8-10 óra elteltével is lehet következményük, ami növeli a rossz alvás, álmatlanság kockázatát. Például az ideális az, ha mindjárt igyekszünk lefeküdni, amint az álmosság első jelei jelentkeznek (ásítozás, szemhéjak elnehezülése stb.) Ha nem így teszünk, vagy nincs lehetőségünk rá, kb. másfél órát kell várnunk, míg ezek ismét bekövetkeznek.

Nem árt az sem, ha minden nap igyekszünk kb. ugyanabban az időben lefeküdni. Fontos az is, hogy közel azonos időben keljünk fel a hétvégi napokon is. Jobb ilyenkor elkerülni a késői felkelést, mert akkor az egész napi ritmusunk megbomlik, minden programunk, napi elfoglaltságunk eltolódik. Profitálhatunk a szombat-vasárnap reggelből: olvasgassunk az ágyban, reggelizzünk nyugodtan. Miután télen, rossz időben többet kell otthon maradnunk, részesítsünk előnyben minden olyan (kellemes) tevékenységet, melyet mellőzünk, amikor kint szép az idő.

„Nevetésterápiával" a rosszkedv ellen

Bizonyított, hogy a nevetés, mint fizikai tevékenység endorfinhormont szabadít fel, mely közel áll a morfium hatásához, és eufóriát okoz. Ne tétovázzunk hát, hogy meghívjuk barátainkat egy vidám beszélgetésre otthonunkba. Nevessünk sokat velük, álljunk elő tréfás történetekkel - de öntsük szóba érzéseinket, „beszéljük ki" esetleges aggodalmainkat is, ami szintén jót tesz kedélyállapotunknak.

www.patikamagazin.hu


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.