Városlista
2020. május 31, vasárnap - Angéla

Hírek

2010. Január 26. 07:26, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Kis „szertartások” a jobb hangulatért

Kis „szertartások” a jobb hangulatért

Minden évben ugyanaz a „forgatókönyv”: a napok rövidülésével és a napsütéses órák számának csökkenésével egyidejűleg szervezetünk „lassított tempóban jár”, kedélyállapotunk romlik. Amint a napfényes időszakok egyre ritká

Nehezebben megy a munka, szabadnapjainkon hajlamosak vagyunk sokáig ágyban maradni, vagy hétköznapokon ügyeink intézése helyett egész nap szeretnénk a kanapén pihenni. Itt az ideje, hogy ne hibáztassuk magunkat emiatt, hanem törekedjünk jó formánk és kedélyállapotunk megőrzésére egész éven át.

Így van ez szinte mindnyájunknál: télen romlik a teljesítményünk, sokkal eredménytelenebbnek érezzük magunkat, mint az év többi szakában. Ráadásul, ha ezt még a szép napok idején ismételgetjük magunkban, jó előre negatívan ítélve meg a téli időszakot, megvan az esélye annak, hogy a búskomorság a vártnál hamarabb beköszönt - állítják a pszichológusok.

Sokkal többet ér, ha dinamikusan, pozitívan állunk hozzá ehhez az évszakhoz, hogy a várható káros hatásokat a lehető legtovább késleltessük, vagy elkerüljük.

Összhangban a biológiai ritmussal

Ha a számunkra elengedhetetlenül fontos napfényből kevés van, más eszközök is lehetővé teszik, hogy biológiai ritmusunk ennek ne lássa kárát. Ezen eszközök segítségünkre lehetnek abban, hogy feltöltődjünk energiával, jobban érezzük magunkat a bőrünkben télen is.

Reggel: Néhány felemelkedés (hasizomgyakorlat) az ágyban és az azt követő, meleg vizes zuhanyozás elősegíti a testhőmérséklet gyorsabb emelkedését. Ez az egyik módja lehet annak, hogy jelezzük szervezetünknek: ideje munkába állni! Még jobb, ha emellett reggelente legalább 15-20 percet tornázunk vagy gyalogolunk. Ennek ugyanis a napi bemelegítésen kívül antidepresszív hatása is van.

Este: Biztosítsunk magunknak lehetőleg maximális nyugalmat, a jó alvás érdekében. Központi „termosztátunk" hőfokának csökkentése végett, és a könnyebb elalvás elősegítésére jól tesszük, ha előnyben részesítjük a csillapító, nyugtató hatású tevékenységeket. Emellett a könnyű vacsora után csak langyos zuhany ajánlott - utána pedig várjunk kicsit a lefekvéssel.

A helyes életritmus megtartásának záloga a jó alvás. Ahhoz, hogy ezt elérjük, már délutántól kerüljük az izgató hatású italokat (kávé, tea, koffeines üdítők stb.). Hiszen azoknak 8-10 óra elteltével is lehet következményük, ami növeli a rossz alvás, álmatlanság kockázatát. Például az ideális az, ha mindjárt igyekszünk lefeküdni, amint az álmosság első jelei jelentkeznek (ásítozás, szemhéjak elnehezülése stb.) Ha nem így teszünk, vagy nincs lehetőségünk rá, kb. másfél órát kell várnunk, míg ezek ismét bekövetkeznek.

Nem árt az sem, ha minden nap igyekszünk kb. ugyanabban az időben lefeküdni. Fontos az is, hogy közel azonos időben keljünk fel a hétvégi napokon is. Jobb ilyenkor elkerülni a késői felkelést, mert akkor az egész napi ritmusunk megbomlik, minden programunk, napi elfoglaltságunk eltolódik. Profitálhatunk a szombat-vasárnap reggelből: olvasgassunk az ágyban, reggelizzünk nyugodtan. Miután télen, rossz időben többet kell otthon maradnunk, részesítsünk előnyben minden olyan (kellemes) tevékenységet, melyet mellőzünk, amikor kint szép az idő.

„Nevetésterápiával" a rosszkedv ellen

Bizonyított, hogy a nevetés, mint fizikai tevékenység endorfinhormont szabadít fel, mely közel áll a morfium hatásához, és eufóriát okoz. Ne tétovázzunk hát, hogy meghívjuk barátainkat egy vidám beszélgetésre otthonunkba. Nevessünk sokat velük, álljunk elő tréfás történetekkel - de öntsük szóba érzéseinket, „beszéljük ki" esetleges aggodalmainkat is, ami szintén jót tesz kedélyállapotunknak.

www.patikamagazin.hu


Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 31. 05:00, vasárnap | Belföld

A friss és ízletes magyar földieper a legjobb választás a családoknak

A friss és ízletes magyar földieper a legjobb választás a családoknak a gyümölcsfogyasztásra, az elmúlt időszak napsütéses időjárásának köszönhetően nagyon jó epertermés várható

2020. Május 31. 05:00, vasárnap | Belföld

A koronavírus-betegség gyógyításában folyamatosan követik a nemzetközi protokollt

A koronavírus-betegek kezelésénél folyamatosan követik a nemzetközi protokollt

2020. Május 30. 18:08, szombat | Belföld

Kerékpárosbarát címre pályázhatnak a munkahelyek és települések

Idén is meghirdetik a Kerékpárosbarát település és a Kerékpárosbarát munkahely pályázatokat

2020. Május 30. 17:07, szombat | Belföld

Egyszerűsödnek a családtámogatások igénylésének feltételei

Egyszerűsödnek a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a babaváró támogatás és a jelzáloghitel-elengedés igénylésének feltételei, bővül az igénylők köre a Magyar Közlönyben pénteken megjelent kormányrendelet szerint